Рецепти : Десерти13 ЮЛИ 2022

Историята на емблематичния десерт тирамису

Между легенди и реалност се ражда бижуто на традиционното сладкарство.

Този толкова любим десерт се състои от малко и прости съставки – кафе, маскарпоне, яйца, щипка захар, бишкоти и много любов. Да, очевидно говорим за тирамису!

Десертът с вековна история и спорен произход допринася за популяризирането на италианската кухня по света и се утвърждава като бижуто на една от най-красивите страни в световен мащаб.

Всъщност има две различни версии зад историята. Първата гласи, че тирамисуто е създадено през 1970 г. в Тревизо /Венеция/, в ресторант „Alle Beccherie“. Втората разказва, че десертът се заражда в ресторант Roma, Толмецо, в провинция Удине, около 50-те години на миналия век. Истината е, че италианското тирамису има много по-стар произход.

Десерт с вековна история

Фотография: Unsplash.com

Най-разпространената легенда гласи, че десертът е създаден през седемнадесети век в Сиена, под името “Zuppa del Duca”. Според специалисти обаче наличието на маскарпоне подсказва произхода му от Северна Италия.

Любов в чиния

Всъщност в миналото, в Тревизо, на болните и децата се е сервирало сладко, съставено от разбити със захар яйчни жълтъци, към които се добавяло маскарпоне. От тук произлиза и името на десерта. Интересното е, че се е използвал за „развеселяване“ на болните, благодарение на високия си калориен и енергиен прием.

Дори и днес няма сигурна и окончателна версия за историята на класическото тирамису. Един от разкошните десерти когато става дума за традиционни италиански сладкиши. Сигурни сме обаче, че успехът, който във времето продължава да има, не само у нас, но и по света, е напълно основан.

Тирамису - Любов в чиния

Фотография: Pexels.com

Още ли не сте грабнали съставките? Сега е идеалната възможност да го приготвите и с споделите хората, които обичате.

Как да приготвим автентично италианско тирамису?

  • Време за приготвяне: 30 мин.
  • Време за охлаждане: 3 часа
  • Порции: 8

Необходими съставки:

  • 300 гр. бишкоти;
  • 500г. маскарпоне;
  • 4 средни яйца;
  • 100г. /1/2 чаша/ захар;
  • 2 супени лъжици ром;
  • Неподсладено какао на прах.

Започнете с избирането на правилното кафе. Еспресото за машина е страхотен вариант. След това добавете 2 супени лъжици ром. Това не е задължителна стъпка. Ако не обичате ликьори или правите тирамису за деца, можете да я пропуснете.

Следващата стъпка е да разделите белтъците от жълтъците. Оставете настрана жълтъците и разбийте белтъците до твърд сняг. Ще постигнете този ефект когато белтъците останат неподвижни при обръщането на купата.

Започнете с избирането на правилното кафе.

Фотография: Unsplash.com

Сега в отделна купа разбийте жълтъците със захарта докато станат светли и гладки. Този процес трае между 3 и 5 минути.

Междувременно изсипете маскарпонето в купа и го разбъркайте с лъжица, за да стане по-меко. То трябва да е кремообразно и плътно. Когато жълтъците са готови, добавете и маскарпонето към тях.

С помощта на подходяща бъркалка с гъвкави ръбове, разбийте бавно крема за 2 до 3 минути. А след това добавете и силно разбитите белтъци.

Време е да разбъркате отново с дървена лъжица отдолу нагоре

Бъркайте бавно, докато стане гладка и кремообразна смес.

Сега нека подготвим бишкотите и крема. Можете да направите 2 или повече слоя в зависимост от ширината и дълбочината на вашата форма. Потопете бишкотите бързо /за 1 или 2 секунди/ в кафето. Следо това ги наредете във въпросната форма по избор.

Тук е важно да отбележим, че бишкотите не трябва да се накисват прекалено дълго в кафе. В противен случай тирамисуто ще бъде твърде меко и ще се разпадне.

Подредете ги така, че да покрият дъното, а след това намажете с маскарпоне. След добавянето на още един слой от бишкотите, намажете с крема. Ако правите последния блат, изсипете остатъка обилно.

Тирамису

Фотография: Pexels.com

За финал поръсете с какао на прах. Може дори да добавите парченца черен шоколад, ако желаете.

Оставете да престои 3 часа в хладилник, преди да сервирате. А по-добре би било да приготвите любимото тирамису от предния ден, за да престои цяла нощ в хладилник.

Bon Appetit!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Италианска мечта – рекордно тирамису

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Рецептата за шотландски палачинки на кралица Елизабет
Десерти23 СЕПТЕМВРИ 2022

Рецептата за шотландски палачинки на кралица Елизабет

В писмо, адресирано до президента Айзенхауер, суверенът разкрива тайните за приготвяне на кралски палачинки. А ето какви са те.

Лесна рецепта за шоколадова торта
Десерти16 СЕПТЕМВРИ 2022

Лесна рецепта за шоколадова торта

Днес ще направим заедно най-лесната шоколадова торта, която ще се хареса на цялото семейство.

Салата с диня: идеалната рецепта за лятото
Десерти05 АВГУСТ 2022

Салата с диня: идеалната рецепта за лятото

Веднъж опитали динята в салата или в комбинация с добре балансиращи се солени съставки, никога няма да се откажете от рецептата, която ще ви предложим.

Десерт с кисело мляко и ананас
Десерти05 АВГУСТ 2022

Десерт с кисело мляко и ананас

Киселото мляко е идеалната идея за приготвяне на летен десерт. Днес го комбинираме с ананас. Страхотен е за вашето следобедно кафе или пък за детско парти.