Слънцезащитата: Митове и факти

Нещата, които трябва да знаете, преди лятната почивка

Преди да опаковаме багажа за уикенд на морето или дълга ваканция в чужбина, има едно нещо, с което задължително трябва да се снабдим.

И не, не говорим за нов бански в крак с горещите тенденции, макар да сме категорични, че той също е важна част от летния ни арсенал. Разбира се, става дума за слънцезащитния продукт, който има тежката задача да ни предпази от вредните слънчеви лъчи, да не ни позволи да изгорим болезнено и да дари кожата ни с онзи приятен загар, към който всички се стремим.

Добре знаем, че слънцезащитата е абсолютно задължителна, и то не само на плажа, но и в града. Понякога обаче се оказва, че колкото и да се стараем, всъщност използваме продуктите неправилно, което води до тяхното непълно действие. Това се дължи на факта, че както при всеки козметичен продукт, за лосионите и спрейовете също съществуват немалко митове. Днес разбиваме най-популярните.

Колкото по-висок е фактора, толкова по-добре

Всъщност, числата върху опаковката показват колко дълго можете да стоите на слънце, без да изгорите. Колкото по-висок фактора, толкова по-дълго излежаване на шезлонга. Повечето дерматолози са категорични, че SPF 30 (или SPF 50, ако ще стоите под директната слънчева светлина, а не под чадър) е напълно достатъчен. По-важното в случая е да търсите продукт, в чието описание фигурира думата “широкоспектърен”, тъй като това означава, че той ви защитава както от UVA, така и от UVB лъчите.

Няма значение кога го нанасяте

Кожата има нужда поне от половин час, през който да абсорбира продукта, за да й осигури той пълна защита. Ето защо, когато нанасяте хидратиращ продукт с фактор на лицето си, преди да излезете от вкъщи сутрин, трябва му дадете достатъчно време да попие в дълбочина. Намажете се с крема веднага след като сте измили лицето си, а след това продължете със сутрешния си ритуал.

Sluncezashtita 2

Има значение какъв тип продукт използвате

Много хора смятат, че маслата не защитават така добре, както лосионите или спрейовете. Всъщност можете спокойно да изберете формула, която смятате за подходяща за нуждите на вашата кожа или просто харесвате повече. Лосионите са чудесен избор, тъй като се нанасят лесно от глава до пети, но спрейовете са все по-популярни, защото също са доста удобни.

Тънкият слой е достатъчна защита

Вероятно не се замисляте за това колко точно продукт нанасяте върху кожата си, но е много вероятно количеството да не е достатъчно. Ако ще прекарвате целия ден навън (на пикник, в парка или на плажа), дерматолозите съветват да използвате количество, което е достатъчно да напълни чаша за шот, върху изложените части от тялото ви. Разбира се, след къпане трябва отново да нанесете продукта.

Водоустойчивите формули нямат нужда от повторно нанасяне

Технически те издържат във водата, което обаче не значи, че не могат да се отмият от повърхността на кожата или да се отстранят докато се потите или триете с хавлията. Когато излезете от морето или басейна изчакайте кожата ви да изсъхне, а след това веднага отново нанесете слънцезащитния продукт. Дори да не се мокрите, всички формули изискват повторно нанасяне на всеки два-три часа.

Нямате нужда от продукт, когато времето е облачно

Със сигурност ви изглежда сякаш облаците закриват слънцето, което обаче не значи, че блокират лъчите му. UV лъчите присъстват през цялата година, във всички краища на света, независимо от прогнозата. Именно затова е толкова важно да защитаваме кожата си и когато сме в града. А облаците всъщност могат да отразят въпросните UV лъчи, което автоматично означава повече вреда за кожата ви.

Миналогодишният лосион ще ви свърши работа

Изтеклият срок си е изтекъл срок, независимо дали говорим за храна, или шише с лосион против слънце. Активните съставки, които всъщност са отговорни за защитата на кожата ви, отслабват с времето, особено след като продуктът веднъж е разопакован. Затова преди предстоящата ваканция отново ще трябва да посетите аптеката, за да се запасите с нов.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Inspo за педикюр от Валентина Ферани
Съвети & тенденции05 МАЙ 2023

Inspo за педикюр от Валентина Ферани

Модерен, но изключително труден за нанасяне нюанс, бялото е всичко, от което имаме нужда сега.

Фината разлика между френски и американски маникюр
Съвети & тенденции26 АПРИЛ 2023

Фината разлика между френски и американски маникюр

Макар и много сходни, между тях винаги е съществувала изключително малка разлика. Знаете ли каква е тя?

Пролетните аксесоари, които ще направят визията ни по-забавна
Съвети & тенденции24 АПРИЛ 2023

Пролетните аксесоари, които ще направят визията ни по-забавна

Пролетта е тук! А аксесоарите са онези акценти, които ще променят най-бързо и лесно ежедневния ни тоалет.

Ноктите ни са акцентът в бюти визията ни, за който трябва да се грижим внимателно, тъй като именно той ни надгражда по най-красивия начин.
Съвети & тенденции19 АПРИЛ 2023

Маникюр: Нюансите, които ще виждаме навсякъде през следващите месеци

Ноктите ни са акцентът в бюти визията ни, за който трябва да се грижим внимателно, тъй като именно той ни надгражда по най-красивия начин.