От Балморал до Единбург и Лондон за погребението на кралица Елизабет II

Официално изявление разкри всички подробности около погребалната церемония на кралица Елизабет. Днес процесия, водена от новия крал Чарлз III, ще отведе ковчега с тялото на суверена до катедралата Свети Джайлс. Под зоркото наблюдение на гвардейците на „Кралската компания на стрелците“ и бодигардите на монарха в Шотладния, тялото ще може да получи даровете на поданиците.

След това от Единбург ковчегът ще бъде качен на самолет на Кралските военновъздушни сили, който ще кацне на военната база в Нортхолт. На следващ етап тялото на кралицата ще пътува до Бъкингамския дворец . Принцеса Анна и второто й дете ще пътуват с починалия суверен.

Пътуване с влак не е планирано. Веднъж пристигнало в двореца, тялото на кралицата ще остане до сряда, 14 септември, когато ще бъде прехвърлено в двореца Уестминстър на кралска конна артилерия . Там тя ще остане до деня на погребението.

За да стигне до местоназначението си, ковчегът ще премине през някои от най-емблематичните места в Лондон, от площада на парламента до комплекса Whitehall – център на правителствената власт. След като пристигне в Уестминстър Хол, е планирано кратко честване, водено от архиепископа на Кентърбъри, на което ще присъстват членове на кралското семейство. Впоследствие обаче всеки, който иска, ще може да влезе в залата, за да отдаде почит на суверена.

Британците вече започнаха организациите по пътуване, за да достигнат до столицата. Цените на хотелите се повишават бързо, а става все по-трудно да се намери хотелско настаняване.

В деня на погребението на кралица Елизабет ще бъде обявен национален траур

Училища и много други дейности ще бъдат преустановени. В Лондон ще пристигнат и важни личности от цял свят. Сред първите потвърдили присъствието си са императорът на Япония – Нарухито и президентът на САЩ – Джо Байдън.

Погребението на кралица Елизабет II ще бъде първото държавно погребение във Великобритания след това на Чърчил през 1965 г. От 1760 г. в Уестминстър не е отбелязван подобен траурен момент. Съответната зала може да побере до 2000 гости. А зад избора й можем да видим и емоционални причини.

Тук кралицата е коронясана през 1953 г. На същото място тя се омъжва и за любимия си Филип. Именно до него тя ще почива –  в параклиса Сейнт Джордж на замъка Уиндзор. Всичко ще свърши там, където е започнало.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Истинската любов между кралица Елизабет и принц Филип