Меган Маркъл за стойността на думите

След паузата заради смъртта на кралица Елизабет, Меган Маркъл се завръща в Spotify с нов епизод от своя подкаст „Archetypes“. В компанията на гости и събеседници, идващи от развлекателния и културен бранш, тя обсъжда архетипи и стереотипи, свързани с женския свят.

След като съобщи за сексистките шеги, отправени към нея преди да се омъжи за принц Хари, сега Меган изследва контурите на думата „лудост“, често свързвана с крехките жени, както в ежедневието, така и в медиите. „Думите имат тежест“, сподели тя, „особено за тези, които наистина страдат от психични разстройства.“

Каква всъщност е стойността на думите?

„Вдигнете ръка, ако никога не са ви наричали луд или истеричен. А какво да кажем за луд или ирационален?“, каза херцогинята на Съсекс на своите гости, откривайки дебат относно стигмата, която все още се върти около тези термини, често използвани с лека ръка дори в медиите.

Всъщност Меган Маркъл излъчи два емблематични аудиозаписа, идващи от два успешни телевизионни сериала в началото на 2000-те години, а именно „How I Met Your Mother“ и „Scrubs“, в които често терминът „луд“ се среща по неприятен и омаловажаващ начин.

Епизодът, озаглавен „The Decoding of Crazy“, изследва как тази терминология успява да минимизира психичната патология, създавайки стигма, която все още е трудна за изкореняване, дори днес.

Съпругата на принц Хари, която никога не е крила, че е имала мисли за самоубийство по време на престоя си в кралското семейство, добави, че в думата „луд“ също я е преследвала в най-негативния смисъл на термина.

„Небрежният начин, по който се произнася, и вредата, която нанася на жените, е очевидна“, добави херцогинята, която продължи да разказва за своя опит.  Този порочен кръг кара дамите да мълчат. Особено тези, които са по-крехки или страдат от психични заболявания. „Те се страхуват, затова мълчат и потискат всичко това в себе си“, заключи Меган Маркъл.

Мнозина откриха препратка към думите, които самата съпруга на принц Хари бе поверила на Опра Уинфри през 2021 г. Тогава тя призна, че е била накарана да мълчи в кралското семейство, защото гласът й никога не би бил полезен на институцията.