Знаменитата българска актриса Татяна Лолова е починала

Днес Тома Биков сподели тъжната вест.

Сбогуваме се с легендарната българска актриса, Татяна Лолова. Починала е в болница “Пирогов” след усложнения от боледуване от коронавируса.

Лекарите, които са се грижили за нея, поясняват, че кинозвездата се е възстановила от вируса, но в последствие е възникнало мозъчносъдово заболяване, което е причината за смъртта й. Татяна е починала вчера, на 22 март.

След над 60 години на сцената тя оставя трайна следа върху българското кино и театъра.

Родена е на 10 февруари 1934 г. в София, а в семейството й има само един актьор – братовчед на баща й, който пък по професия е счетоводител. Татяна обаче е привлечена към киното още от детството си.

“Помня, че от 3-годишна искам да стана актриса. И станах, благодарение на много стечения на обстоятелствата, на обичта и грижата на много хора, на тяхното можене, имане, на силата да се раздават”, споделяла е тя.

 

Публикувахте от Татяна Лолова в Сряда, 18 януари 2012 г.

 

Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър “Сава Огнянов“ в Русе, но бързо се ориентира към сатирата и става първата актриса, назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър през 1957 година.

Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199.

“Свикнала съм да давам, а когато даваш, не остаряваш”, казваше Татяна. За живота си тя разказва в автобиографичните си книги “Дневници и делници” и “1/2 живот“.

Омъжва се за Светослав Светославов през 1963 година и двамата остават заедно до смъртта му през 2018г.. Имат едно дете – Сава Светославов.

Татяна Лолова завинаги остава следа върху българското кино и с годините се превръща в кралица на комедията и сатирата. Поклон!

Popular