Жизел Бюндхен за живота след децата

За по-голямата част от света Жизел Бюндхен е истински супермодел – толкова известна, че името й не се нуждае от обяснение коя е или с какво се занимава. Но за деветгодишната й дъщеря Вивиан е по-известна като просто “мама”.

Моделът разказва, че води дъщеря си на модна фотосесия за първи път откакто е голяма и рекацията й я е изненадала, защото не е била като на повечето малки деца: „Тя ме видя с всички тези различни прически и грим и не разбираше защо“, казва Бюндхен пред списание ELLE.

„Тя каза: Мамо, изглеждаш много по-красива без всичко това! Защо те пипат? Могат ли да спрат?“ Отговорът й към обърканата й дъщеря е бил прост: „Това е модата!“.

 

Жизел разказва тази история само няколко седмици по-късно, а интервюто се прави по Zoom, докато тя е на Бахамите на почивка със семейството си и отново е в майчин режим – без грим и прическа.

През по-голямата част от живота на децата си тя нарочно е занижила модната си кариера, прекарвайки повечето време в Бостън със съпруга си, куотърбека Том Брейди. Работата й като модел се ограничава само до няколко рекламни кампании и корици на списания годишно.

Самата тя сравнява преминаването от високата скорост на своите двадесет години към тихото семейно ежедневие на тридесетте с изкачване на планински връх и след това слизане в долина.

 

„Толкова съм благодарна, че бях там в онези моменти, които наистина ги оформиха като хора“, казва тя за ранните години на децата си.

Сега, когато децата са пораснали обаче, тя е готова отново да започне да катери планини. Докато нейните колеги превръщат глобалните си имена в продуктови линии, пускайки марки за грижа за кожата или колекции от бельо, тя иска да се занимава с нещо по-значимо.

За разлика от тях, Бюндхен се е занимавала с тези неща преди години и в момента това не я интересува.

 

Основната амбиция за следващата й глава е възстановяването на природните ресурси на нашата планета, особено в родната й страна Бразилия. Жизел е добре запозната с екологичните инициативи.

През последните две десетилетия е дарила стотици хиляди дървета на Амазонка, финансира програми за възстановяване на качеството на водата близо до родния й град в южна Бразилия, служила е като посланик на добра воля за Програмата на ООН за околната среда, и се появява в документални филми за National Geographic и Netflix.

И това е в допълнение към по-широка гама от филантропска дейност, като обучение на групи деца в Коста Рика в училище или финансиране на услуги за хуманитарна помощ в Бразилия по време на пандемията.