Сватбената рокля на принцеса Даяна ще бъде изложена в двореца Кенсингтън

През юни ново изложение в Кенсингтън ще направи ретроспекция към сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна.

Вчера от двореца разкриха, че Хари и Уилям са дали позволението си да бъде поставена сватбената рокля на принцеса Даяна като център на изложението, Royal Style in the Making, в Кенсингтън това лято. Тогава, на 29 юли, ще се навършат 40 години от сватбата й с принц Чарлз.

Известният модел е дело на дизайнерите Елизабет и Дейвид Емануел и в себе си крие множество малко познати детайли. Роклята с над 7-метров шлейф е била толкова обемна, че Лейди Ди едвам е влизала в каретата с нея, затова и платът е бил леко измачкан на специалния ден.

Моделът е направен с дантела от роклите на кралица Мари и сама роклята е била нещо старо за сватбата на Даяна. За нещо синьо на талията е зашита синя панделка, а нещо назаем е била тиарата, която се предава в семейството на Даяна от 18 век. Друг малък детайл е била малката подкова, зашита за роклята, като талисман за късмет.

Ревност отровила сватбения ден на принцеса Даяна

Посетителите на изложението вероятно няма да видят и скритото петно – на сватбения си ден принцесата е била толкова притеснена, че изсипала малко парфюм върху плата и се образувало петно. Даяна обаче бързо успяла да го скрие и така единственият, който да знае за малкия дефект на роклята, бил гримьорът й.

Актрисите, които се превъплътиха в принцеса Даяна