Супермоделът Джордан Дън проговори за болестта на детето си

Тя е една от кралиците на световните подиуми, но в личния си живот Джордан Дън води тежка битка.

Красавицата проговори открито за драмата в семейството си – нейният 4-годишен син Райли страда от сериозно заболяване на кръвта, заради което получава болезнени пристъпи.

Болестта се нарича сърповидна клетъчна анемия. Хората с това състояние имат различна от нормалната форма на червените кръвни телца и това повлиява количеството кислород, което те могат да пренасят в кръвта. След като открива, че синът й страда от болестта, Джордан решава да стане говорител на асоциацията, която помага на пациентите.

“Подсъзнателно знаех, че синът ми може да има сърповидна клетъчна анемия, защото и двамата с баща му сме носители на специфичен ген” – казва Джордан. “Но когато получих резултатите от изследването, това беше огромен удар. Осъзнаването, че е реално, че до края на живота си синът ми ще трябва да се бори с нещо такова.” Тя споделя, че кризите при заболяването са съпроводени с ужасна болка. “При пациентите с този вид анемия, червените кръвни телца са с формата на полумесец, а не с нормалната кръгла форма. Когато се запушат, това предизвиква криза. Попитах доктора на сина ми как би описал болката в това състояние и той ми каза, че е най-ужасната възможна.”

Когато Райли получава първата си криза, Джордан не е наясно точно колко сериозно е положението. “Той плачеше и се опитах да го взема, но когато го докоснах, започна да пищи още по-силно и тогава разбрах, че изпитва страшно силна болка.”

Супермоделът споделя, че познава хора с такова заболяване, както и хора с роднини, които имат сърповидна клетъчна анемия. Много то тях обаче се срамуват да говорят за проблема. Според нея е важно всички да получават информация за болестта. Състоянието не е лечимо, но пациентите могат да получат медикаменти, които облекчават болката и помагат да бъдат избегнати много усложнения.

Джъстин и Джесика пред развод?
Направиха пародия на роклята на Джоли