Синята кръв на Европа почете паметта на княз Кардам

Благородническият елит на Европа се събра в Мадрид, за да почете паметта на българския княз Кардам.

Месец след смъртта му, в испанската столица проведоха възпоменателна служба. Сред присъстващите бяха испанската кралица Летисия и крал Фелипе, както и холандското кралско семейство Вилем и Максима.


Кралица Летисия, Фелипе, Максима и Вилем

Родителите на крал Фелипе, Хуан Карлос и София също уважиха събитието. Двамата са изключително близки с българския цар Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. Кралица София дори прекъсна почивката си и броени часове след смъртта на Кардам пристигна в Мадрид, за да изкаже своите съболезнования.


Холандското кралско семейство поднася съболезнованията си на доня Маргарита, Симеон Сакскобургготски и вдовицата на княз Кардам Мириам

Княз Кардам пострада в тежка катастрофа в испанската столица на 15 август 2008 г. Тогава автомобилът, в който пътуваха Кардам и Мириам, се удари в дърво и се преобърна. Доня Мириам също пострада тежко при сблъсъка – беше наранен белия й дроб и имаше няколко счупвания – но няколко седмици по-късно тя беше изписана от болницата.

Князът обаче имаше тежка черепно-мозъчна травма и много тежки наранявания по ръцете. Няколко дни след инцидента, лекарите го поставиха в изкуствена кома. За известно време Кардам бе върнат у дома си с надежда постепенно да започне да се възстановява, но състоянието му рязко се влоши през януари 2010 г. До смъртта си той остана в кома.
Снимки: Profimedia
Отиде си Кардам Сакскобурготски
Испанската кралица София почете паметта на Кардам