Принц Хари: “Искам майка ми да се гордее с мен”

След като Кейт Мидълтън изгря на корицата на VOGUE само преди няколко дни, принц Хари украси броя на списание People и даде откровено интервю по повод параолимпийските игри Invictus Games, създадени от него. 

В интервюто престолонаследникът разказва как майка му, покойната принцеса Даяна, е вдъхновила неговата отдаденост на благотворителността. “Всичко, което искам, е майка ми да се гордее с мен”, споделя Хари пред изданието. “Това е, което винаги съм искал.”

Принцеса Даяна загива в автомобилна катастрофа, когато Хари е само на 12 години, но въпреки това нейната работа е оставила траен отпечатък в съзнанието на принца. “Когато тя почина остави огромна празнота и не само у нас, но и в много хора по целия свят. Ако мога да се опитам и да запълня дори малко количество от нея, тогава съм си свършил работата. Вероятно ще ми се наложи да прекарам остатъка от живота си в опити, както и Уилям.”  

Въпреки това, Хари е категоричен, че активната благотворителна дейност, с която се занимава, не е плод само на наследството, което е получил от Даяна: “Наслаждавам се на това, което правя. Но не го правя, защото смятам, че майка ми би искала да се занимавам с тези неща. И въпреки това знам, че в мен има много от нея и правя много неща, които тя вероятно би правила, ако беше жива.” 

Тази година в параолимпийските игри Invictus Games ще се състезават повече от 500 атлети от целия свят. Принц Хари създава игрите, търсейки начин да подкрепи колегите си в армията, след като се завръща от втората си мисия в Афганистан през 2013 г. “Отиваш там и си мислиш, че си непобедим в своя супер хеликоптер, но всъщност си безпомощен. След това се прибрах и се замислих по какъв начин мога да използвам името си и позицията си под светлината на прожекторите по най-добрия начин? Създаването на игрите беше почти като лек за болката, която изпитвах тогава.”