Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II, е починал

Голяма трагедия за Британското кралско семейство – днес в двореца е издъхнал принц Филип.

С официално съобщение от името на кралица Елизабет II бе съобщено, че съпругът й е починал по-рано днес.

Принц Филип се прибра у дома на 16 март след сърдечна операция и това, което бе най-дългият му престой в болница през живота му. Той бе приет с леки оплаквания и докторите първоначално го лекуваха за инфекциозно заболяване, след това обаче бе решено да се проведе операция за вече съществуващ сърдечен проблем. Макар и тя да бе обявена за успешна пред медиите, няма и месец по-късно той е починал.

Това лято принцът щеше да навърши 100 години. Той се пенсионира от публичните си задължения през 2017г. след 65 години в центъра на публичното внимание до кралицата.

Принц Филип на Гърция и Дания е роден на остров Корфу през 1921 година. Мести се във Великобритания с част от семейството си още на 7-годишна възраст, след като кралят на Гърция, чичото на принц Филип, е бил принуден да абдикира. На 18 години Филип постъпва в армията и след това активно участва във Втората световна война.

Запознава се с кралица Елизабет II през 1934 година и двамата бързо се влюбват. Макар и връзката им да е посрещната с неодобрение първоначално, те се изправят срещу критиците и любовта им побеждава. Женят се през 1947 година в сватба с 2000 гости. Двамата имат четири деца заедно – принц Чарлз, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

За него кралица Елизабет споделя, че той е нейната “непрестанна сила и опора”.

Hero SliderPopular