Поли Генова стана четвърта на “Евровизия”

Поли Генова постигна изключителен успех за страната ни, класирайки се на четвърто място в конкурса “Евровизия” със страхотното си изпълнение на песента If love was a crime.

Победител в конкурса стана Украйна със своята представителка Джамала с песента 1944. Нейната песен предизвика доста полемики след края на конкурса, тъй като тя е написана срещу Русия. “Песента описва точно това, което преживяваме в момента в Украйна”, заяви бившата победителка от Евровизия и един от членовете на журито, гласували за Джамала – Руслана.

Втора стана Австралия с парчето Sound Of Silence, изпълнено от родената в Южна Корея, но емигрирала с родителите си Дами Им. Те бяха първи в гласуването на журито, но впоследствие зрителският вот промени нещата.

Голям успех постигна и Русия, която се довери на Сергей Лазарев и неговата песен You are the only one. Парчето се класира на третото място. Това е поредното признание за страната, след като през 2008 г. Дима Билан успя да впечатли всички с изпълнението си на парчето Believe.

Това e най-доброто представяне за България в конкурса до момента. Първият път, в който страната ни постигна подобен успех, беше през 2007 година, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов (Стунджи) ни класираха на 5-то място с песента “Вода”.

Поли се състезаваше с представителите на общо 26 държави. Сред тях бяха още Малта, Армения, Азербайджан, Холандия, Унгария, Хърватия, Австрия, Чехия и Кипър, Латвия, Грузия, Сърбия, Полша, Израел, Литва и Белгия, страната-домакин Швеция, както и голямата петорка – Великобритания, Франция, Испания, Германия и Италия. Според регламента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), на финала Поли бе подкрепена от всички държави, които участват в конкурса, без България.