Почина партньорът на Ив Сен Лоран

Бележитият французин и съосновател на модна къща Yves Saint Laurent Пиер Берже почина днес (8 септември, петък) в дома си в Сен Реми, южна Франция, на 86-годишна възраст.

Берже и Ив са дългогодишни партньори в живота, като дори сключват брак на гражданска церемония в последната година от живота на френския дизайнер, който умира през 2008 г. на 71-годишна възраст. След смъртта му Берже сключва втори брак с градинаря им Мадисън Кокс.

Пиер Берже управлява активно модната къща до продажбата й през 1999 г., когато тя става собственост на Pinault-Printemps-Redoute. Известно е, че Берже не бил съгласен с концепцията на Том Форд (той поема марката през 1999 г.) за визията на модната линия, но подкрепя назначаването на Хеди Слиман, който е творчески директор между 2012 и 2016 г.

Заедно с Ив Сен Лоран колекционират изкуство – сред творбите в колекцията им са такива на Марсел Дюшам, Анри Матис, Джорджо де Чирико, Пит Мондриан и Анди Уорхол. Освен това са и притежатели на редица африкански и китайски антики. През 2009 г. колекцията им е продадена за внушителната сума от 375 млн. евро. – средствата от продажбата са били предназначени за създадената от Берже и Лоран Фондация за изследванията на СПИН.

Според слуховете Берже е повлиял значително за избора на френския президент Франсоа Митеран през 1988 г. През 2010 г „спасява“ френския социалистически вестник „Ле Монд“, като заедно с други двама инвеститори го купува. Берже е и един от най-ранните поддръжници на Емануел Макрон.

През октомври тази година в Маракеш ще отвори врати изложба, посветена на Ив Сен Лоран и Пиер Берже които изкарват значителна част от живота си в тази страна.

Снимки: Profimedia