Почина Ленард Коен

Светът на музиката се сбогува с един от най-големите си таланти за последните 50 години. На 82-годишна възраст почина легендата Ленард Коен.

Тъжната новина бе съобщена от неговата звукозаписна компания на страницата му във Фейсбук.

“С дълбока тъга съобщаваме, че легендарният композитор, поет и изпълнител Ленард Коен си отиде,” се казва в изявлението. “Изгубихме един от най-големите визионери в музиката. Семейството му моли да уважите личното им пространство в скръбта им”, допълват от Sony Music Canada.

Коен е считан от музикалните специалисти за един от най-значимите поети и композитори на своето поколение. 

Той е част от “златния кръг” автори на музика и изпълнители от 60-те и 70-те, към който принадлежат имена като Боб Дилан и Джони Мичъл.


Коен е починал в дома си в Лос Анджелис, споделя пред Rolling Stone синът на изпълнителя – Адам Коен. “Той си отиде спокойно и със съзнанието, че е завършил един от най-великите си записи”, казва още Адам Коен, който е продуцент на албума “You Want It Darker”.

Ленард Норман Коен е роден на 21 септември 1937 г. в Квебек. Научава се да свири на китара като тийнейджър, а започва да пише след като се докосва до поезията на Лорка. Преди да започне музикалната си кариера, той издава стихосбирката Flowers for Hitler (1964) и романите The Favourite Game(1963) и Beautiful Losers (1966). Музикалната му кариера започва едва след това.

През своята кариера, той издава 14 студийни албума. Най-известнатата му песен си остава превърналата се в химн “Hallelujah”, която вероятно е и една от песните с най-много кавъри в света.

Негови са още култовите “Chelsea Hotel”, “Suzanne”, “I’m Your Man”, “Bird on The Wire”, “Take This Waltz”, “Boogie Street”, “Dance Me to The End of Love” и още много…

Музиката и текстовете на Ленард Коен са вдъхновение за няколко поколения музикални звезди, от Кърт Кобейн и Джеф Бъкли до Нина Симон и Лана Дел Рей. Геният Ник Кейв пък признава, че Ленард Коен е причината да започне да прави музика.

Mузикантите от U2 казват, че значението на музикалното наследство на Ленард Коен е с библейска значимост.

Поклон пред таланта му!