Почина легендата Мохамед Али

Светът изгуби още една от своите легенди. Мохамед Али почина на 74-годишна възраст.

Великият боксьор е издъхнал снощи в болница във Финикс, САЩ. разкри неговото семейство. “След 32 години борба срещу болестта на Паркинсон, Мохамед Али почина на 74-годишна възраст снощи (местно време)”, обяви неговият говорител Боб Гънел.

Бившият световен шампион по бокс за професионалисти в тежка категория бе приет в болница в четвъртък заради дихателни проблеми. Неговият говорител първоначално заяви, че Али трябва да остане за кратко в болничното заведение, но впоследствие се оказа, че здравословните му проблеми са доста по-сериозни от предвиденото. Най-известният боксьор в историята ще бъде погребан в родния си град Луисвил, щата Кентъки, съобщи Гънел.

Трикратният световен шампион по бокс в тежка категория страдаше от Паркинсон от 1984 г. насам. Лекарите смятаха, че развитието на болестта е вследствие на големия брой удари в главата, понесени от Али по време на неговите мачове. През 2014г. той отново е приет в болница, този път заради инфекция на пикочните пътища.

Али е най-голямото име в света на бокса, и в света на спорта въобще. Той е познат не само с трите си титли в тежка категория от 1964, 1974 и 1978 година, но и като един от значимите борци за правата на афроамериканците в САЩ. Първоначално той се е казвал Касиус Клей, но се преименува след като приема исляма.