Почина голямата звезда на българското кино Стоянка Мутафова

Стоянка Мутафова е издъхнала по-рано тази сутрин във Военномедицинската академия след пет месеца упорити здравословни проблеми.

Тъжните новини научихме днес от Евгени Боянов: “Тази сутрин в 06:15 загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден. Поклон пред светлата й памет!”.

В последните месеци 97-годишната актриса се бореше със сериозни здравословни проблеми и бе под почти постоянно наблюдение на докторите. В края на октомври се наложи да се подложи на операция заради проблем с жлъчката.

Голямата актриса на българското кино е родена на 2 февруари 1922 и почти целия си живот е посветила на театъра и киното. Макар и първоначално да се ориентира към специалност “Класическа филология”, след като завършва бакалавъра си в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, заминава за Прага, за да учи в театралния отдел на Академията за изкуства.

Още в Чехословакия започва работата си в театъра, а по-късно се премества в Народния театър тук. Тя е и сред основателите на Държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”.

За общо 70-те години на сцената тя се включва в над 90 театрални постановки.

Мутафова се омъжва три пъти – за чешкия режисьор Роберт Роснер, за журналиста Леонид Грубешлиев, от когото е и дъщеря й Мария, и за артиста Нейчо Попов, когото тя нарича любовта на живота си.