Почина Фидел Кастро

“Бащата на кубинската революция” Фидел Кастро е издъхнал на 90-годишна възраст.

Това обяви късно в петък неговият брат Раул, който го наследи като президент на Куба след оттеглянето на Фидел от властта.

Кастро, който управлява Куба с желязна ръка от 1959 г., е издъхнал в петък вечерта. Новината бе съобщена по кубинската телевизия от неговия брат, който обяви още, че тялото на бившия президент ще бъде кремирано.

Фидел Кастро беше един от най-дълго управлявалите държавни лидери в света. Той е начело на Куба почти половин век.

Заради влошеното си здраве, той се оттегли от властта през 2006 година. Всички обаче са единодушни, че неговият брат Раул през цялото време продължава да се допитва до “ел коменданте” по всички важни държавни въпроси.

Кастро през 1959 година

След като завзема властта с революцията от 1959 г., той прави пълни реформи в Куба и управлява страната с желязна ръка, заради което е обвиняван и в нарушаване на човешките права.

Фидел Кастро през 1961 г. в Хавана

Една част от кубинците го смятат за диктатор, мнозина търсят убежище в САЩ. Други го почитат заради това, че се опълчва срещу Америка и нейното свръхмогъщество. Редица държави, сред които Съветския съюз (по-късно Русия), Ямайка, Индонезия, Мексико и Испания, признават неговата борба за независима Куба.

Сближаването на Фидел със Съветския съюз и конфликта му със САЩ и президента Кенеди обаче замалко не довеждат до ядрена война през 1962 г.

Кастро отказа да се срещне с Барак Обама през март тази година, когато американският президент направи 3-дневно историческо посещение в Куба. Вместо това, бившият кубински лидер написа дълго отворено писмо, в което заяви, че “Куба не се нуждае от подаяния от Американската империя”.