Почина метъл легендата Леми Килмистър

Създателят на легендарната метъл банда Motorhead Леми Килмистър е починал вчера след кратка битка с рака.

70-годишният Леми е страдал от изключително агресивна форма на рак. Той научил диагнозата си на 26 декември, броени дни преди да почине.
Новината за загубата беше съобщена от останалите членове на групата. В съобщението си, те призовават всички, които скърбят за Килмистър, да си пуснат силно неговата музика, да си сипят питие и да споделят истории. “Празнувайте живота, така както той го празнуваше. Това би искал Леми!” – пишат колегите му.

Само два дни преди да научи страшната диагноза, Леми празнува 70-годишния си юбилей.

“Много от моите приятели си отидоха заради начина си на живот”, казва тогава Леми в интервю. “Засега аз самият извадих късмет”.

В продължение на над 40 години, Леми е вдъхновение и идол за някои от най-големите имена в тежкия жанр. Той е и живото олицетворение на мотото “секс, наркотици и рокенрол”. 
В края на 70-те, неговата банда Motorhead става основния двигател на бума на метъла и слага началото на траш метъла. Сред най-големите фенове на Килмистър са легенди като Ози Озбърн и членовете на Metallica. Самият Ларс Улрих е основател на първия фен клуба на Леми в Щатите.