Отиде си Мая Плисецкая

Легендата на руския балет Мая Плисецкая си отиде от този свят на 89 години. Смъртта й в събота хвърли в траур цяла Русия.

Плисецкая (89) е починала от сърдечен удар. Тя се е намирала в Мюнхен, където през последните години живее със съпруга си, руския композитор Родион Шедрин.
Смъртта на примата, която е лице на руския Болшой театър в продължение на десетилетия, потопи в скръб Русия. “Тя ще остане звездата на руския балет за всички времена”, заяви президентът Владимир Путин в обръщение. “Тя вярно и всеотдайно служеше на изкуството и щедро раздаваше таланта си на хората”.
Плисецкая се посвещава на балетната сцена на 18 години, за да слезе от нея чак на 65-годишна възраст.
Нейните невероятни физически и артистични качества я превръщат в звезда не само в Русия, но и по целия свят. Плисецкая е родена в Москва на 20 ноември 1925 година в заможно еврейско семейство. В края на 30-те години, по време на чистките на Сталин, нейният баща е арестуван и разстрелян. В продължение на години, балерината не получава позволение да пътува отвъд желязната завеса.
Чак през 1959 година тя заминава с Болшой театър на първото му турне в Америка.
Въпреки драматичната съдба на семейството си, Плисецкая не обръща гръб на родината си. Десетилетия наред, тя обикаля света с Болшой театър и се превръща в един от символите на възхода на руския балет. Освен в “Лебедово езеро”, тя танцува в редица спектакли, чиято хореография е създадена специално за нея.