Отиде си Кардам Сакскобурготски

Княз Кардам Сакскобурготски е издъхнал днес в 11.30 ч. в мадридската болница “Санчинаро”.

За скръбната вест бе съобщено на официалния сайт на Симеон II. Смъртта на Кардам е настъпила в резултат на белодробна инфекция, вследствие от дългогодишното му обездвижване. Той претърпя тежка катастрофа през 2008 година, след която изпадна в кома и така и не успя да се възстанови. Съвсем наскоро неговата съпруга Мириам даде интервю пред сп. Hola, в което разкри, че князът е добре, спокоен е, а състоянието му е стабилно.

В последните мигове до леглото на Кардам е било цялото му семейство. Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, съпругата на Кардам Мириам, княз Константин Видински и княз Кирил Преславски, както и други членове на семейството са изпратили княза в последния му път.

Кардам е първородният син на Симеон Сакскобурготски. Той е роден на 2 декември 1962 г. в Мадрид и носеше титлата княз Търновски и херцог Саксонски. Завършва Френския лицей в испанската столица, както и философия и международна икономика в университета “Кларк” в САЩ. Получава степен по селскостопанска икономика, специализира агроиндустрия и хидромелиорации в американския университет “Пен” в Пенсилвания. Първоначално започва работа в Буенос Айрес, а по-късно живее и работи в САЩ като агроикономист.

През 1996 г. се жени за дизайнерката на бижута Мириам де Унгрия и Лопес в православната църква “Св. Св. Андрей и Димитър” в Мадрид. Двамата имат две деца – 17-годишният Борис и 16-годишният Белтран.
За последно Кардам и Мириам бяха в България през 2000 г., като двамата бяха на събора в Рожен през август и присъстваха на панихидата в памет на Цар Борис ІІІ в храма “Св. Ал. Невски”.
“Бързи и яростни” се сбогуваха с Пол Уокър
Даниел Крейг пострада по време на снимки