Оливия Коулман и Рами Малек взеха Оскари

Оливия Коулман и Рами Малек взеха златните статуетки за най-добра актриса и най-добър актьор на 91-вата церемония по връчването на наградите “Оскар”.

Коулман бе номинирана за филма си “Фаворитката”, но в категорията за фаворит всъщност беше сочена Глен Клоуз за “Съпругата”. Глен, която има множество номинации досега и нито една победа, се очакваше най-после да бъде удостоена с честта от Академията.

Рами Малек пък спечели за превъплъщението си като Фреди Меркюри в лентата “Бохемска рапсодия”.

Наградата за най-добър филм спечели “Зелената книга”, макар че с най-много номинации тази година бяха “Фаворитката” и “Рома”, и двата с по десет номинации. Шест номинации пък имаше “Роди се звезда”. Брадли Купър и Лейди Гага бяха номинирани съответно за най-добър актьор и най-добра актриса, но не успяха да се преборят с конкуренцията.

Алфонсо Куарон за “Рома” взе наградата за най-добър чуждоезичен филм и за най-добър режисьор. Лейди Гага пък взе “Оскар” за най-добра оригинална песен (“Shallow” от “Роди се звезда”).

“Зелената книга” бе отличен и в категорията оригинален сценарий.

“Най-добра актриса в поддържаща роля” стана Реджина Кинг за “Ако Бийл стрийт можеше да говори”, а за най-добра поддържаща роля при мъжете беше награден Махершала Али за “Зелената книга”.