“Nomadland” с най-много победи на наградите BAFTA

Четири награди за “Nomadland”, “The Father”, “Soul”, “Promising Young Woman” и “Ma Rainey’s Black Bottom” с по две статуетки.

Подобно на много други наградни церемонии този сезон 74-те филмови награди на Британската академия се проведоха в полуприсъствен формат, като една част от звездите имаха възможност да се включат на живо, други спечелиха своите награди от домовете или хотелските си стаи.

Така и четири статуетки попаднаха в екипа на “Nomadland” – филмът спечели едновременно в категориите за най-добър филм, за най-добра режисура и най-добра главна роля. Други филми, които получиха повече от една награда бяха “The Father”, “Soul”, “Promising Young Woman” и “Ma Rainey’s Black Bottom” – всички заслужиха по две статуетки.

Дългоочакваната лента “Tenet” пък спечели в категорията за най-добри визуални ефекти.

В категорията за най-добра поддържаща женска роля актрисата от “Minari” Юн Юх-джунг изпревари за втори път Мария Бакалова. Двете актриси се борят в категорията през целия награден сезон и азиатската артистка победи Мария още веднъж при наградите от Гилдията на актьорите. Сега очакваме да видим и коя ще спечели на Оскарите, след като много от критиците смятат Мария и Юн за най-добрите претенденти за наградата в категорията.