Любимите празнични рецепти на Криси Тийгън

Криси Тийгън е страстен кулинар, но най-известната й рецепта май е тази на прословутото печено пиле. 

“Натърквам го с много масло с вкус на чесън и добавям свежи подправки, лимонова кора и всичко това отива и под кожата. Така накрая получавате страхотна хрупкава коричка.”

Криси е голям ентусиаст в кухнята и любовта й към готвенето я провокира да събере най-любимите си рецепти в книга, за да ги сподели с феновете си. Тя редовно публикува и резултата от свои експерименти в Instagram, а за празниците се развихря, за да зарадва цялото семейство.

Супермоделът признава, че любимото й ястие всъщност е по рецепта на майка й. “Нейните картофи са приготвяни у дома повече от всичко останало. Те са със сметана, с бекон и шунка. Обикновено приготвяме голяма тава и ги ядем цяла седмица. Стават все по-добри!”

Именно рецептите за любимите й картофи и пиле ви представяме днес:

Запечени картофи 

1 кг картофи
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
400 гр шунка, нарязана на кубчета
8 резена бекон, нарязани на квадрати
1 пакет масло
чесън на прах
½ с.л. черен пипер
1 ½ чаша брашно
400 мл сметана
сол

Загрейте фурната на 220C. Oбелете картофите и ги нарежете. Прехвърлете ги в голяма купа и ги смесете с лука и шунката.

В голям дълбок тиган пържете половината бекон в продължение на няколко минути на бавен огън, докато не стане хрупкав. Добавете маслото и бъркайте, докато се разтопи. Добавете чесъна на прах, черния пипер и солта, а след това и брашното. Бъркайте, докато всички бучки се разпаднат и сместа стане гладка. Добавете сметаната, като продължавате да бъркате. Увеличете степента на котлона и оставете сместа да заври. Бъркайте още няколко минути и след това махнете тигана от огъня. Прехвърлете соса в купа.

В голяма тава поставете половината от микса картофи, лук и шунка, след това залейте с половината сос. Добавете останалите картофи и изсипете и останалия сос. Наредете отгоре останалия бекон и пъхнете тавата във фурната. Гответе на 220C в продължение на 30-35 мин., след това намалете градусите и гответе, докато картофите са готови.

Печено пиле със зеленчуци

1 голямо пиле
сол и черен пипер
1 пакет масло
23 скилидки чесън (8 намачкани, 15 цели)
микс от подправки (розмарин, мащерка, риган и каквото още обичате)
1 лимон
4 моркова, нарязани на лентички
1 глава лук, нарязана на полумесеци


Загрейте фурната на 220 градуса. Пилето трябва да е предварително изчистено и подсушено. Подправете го както отвън, така и отвътре, с 2 с.л. сол и 1 с.л. черен пипер.

В голяма купа смесете маслото, намачканият чесън, подправките и щипка сол и пипер. Настържете вътре и лимонова кора, след това разбъркайте всичко добре.

Пъхнете пръстите си под кожата на пилето, стараейки се да я отделите от месото, но същевременно да не я късате. Вземете половината от микса с масло и намажете месото, като се опитвате да го разпределите равномерно под цялата кожа.

Срежете лимона на две части и ги сложете в пилето, заедно с 5 скилидки чесън и билките. Добавете останалата част от от микса с масло.

Подредете морковите, лука и останалите 10 скилидки чесън на дъното на голяма тава. Подправете ги с няколко щипки сол и сложете пилето върху тях. Намалете фурната на 180 и печете около 1 час и 30 мин. След като е готово, изчакайте да се охлади и извадете лимоните, след което ги изстискайте върху пилето.

Latest Look: Криси Тийгън и тигровия принт