Кралица Камила се срещна с Дуа Липа

Кралица Камила се срещна с Дуа Липа преди връчването на престижната награда “Букър” в Лондон.

75-годишната кралица-консорт се появи в Лондон, за да връчи тазгодишната награда Букър за художествена литература.

Пристигайки с усмивка, Камила поздрави организаторите, избраните автори, съдиите на конкурса и изпълнителите – включително Дуа Липа. Двете жени сякаш споделяха оживен разговор, вероятно свързан с любовта им към грамотността. Грамотността отдавна е ключов приоритет за кралицата, както и за 27-годишната поп звезда, която изнесе основната реч за това как любовта към литературата е вдъхновила успеха й на сцената.

Официално събитие по връчването на наградата Букър се провежда за първи път след пандемията.

Победителят в престижната награда ще получи над $56 750 и влиянието, че съдиите смятат творбата му за „най-доброто устойчиво художествено произведение, написано на английски и публикувано в Обединеното кралство и Ирландия“, според организацията, създадена през 1969 г.

Освен това, всеки от писателите финалисти получава $2840 и може да очаква увеличаване на глобалната читателска аудитория.

Чрез своята кралска роля Камила посети училища, библиотеки, затвори и работни места, за да популяризира силата на грамотността. През април 2020 г. кралица Камила получи невероятно положителен отговор на нейните препоръки за книги, пуснати в помощ на хората при карантина на фона на пандемията от коронавирус. Така тя се вдъхнови да стартира инициативата за ограмотяване,наречена Reading Room през януари 2021 г.

„Добре дошли в моята читалня и в нашата общност от любители на всички литературни неща. Цял живот обичам книгите и се радвам да мога да споделя някои от любимите си с вас тук и да ви представя на необикновените хора, които ги пишат“, казва кралската особа във видеообръщение на уебсайта Reading Room.

„Надявам се, че ще ви хареса прекараното време тук, където може да се потопите в изключителни интервюта с автори и препоръки за четене. Независимо дали се впускате в нови книжни приключения или просто се връщате към стари такива, желая ви приятно четене“, добавя тя.