Карл Лагерфелд почина на 85 години

На 85 годишна възраст големият Карл Лагерфелд напусна този свят.

Роденият в Хамбург дизайнер в продължение на 36 години беше творческият двигател на Chanel, като култът към неговия талант може да се сравнява с този към самата Габриел Шанел, създала марката.

Лагерфелд създаваше по шест колекции годишно за френската модна къща, а неговите дефилета винаги бяха гвоздеят в програмата на френската Седмица на модата.

През януари обаче, дизайнерът пропусна представянето на кутюрната колекция на марката в Париж, от което стана ясно, че за съжаление неговото здраве е влошено.

Тогава от компанията обясниха, че Лагерфелд се чувства уморен.

Според вестник Mirror, дизайнерът е страдал от рак на панкреаса.

Тъй като води изключително здравословен начин на живот и има стриктен фитнес режим, Лагерфелд е шокиран от диагнозата, но въпреки това се бори смело с болестта и не се оплаква. В понеделник обаче състоянието му се е влошило рязко и той е бил откаран в болница в Париж, където днес сутринта е починал.

Карл Лагерфелд е роден през 1933-а година. Работил е за Chloe и Fendi, преди да получи предложението да оглави Chanel през 1983 г. По това време модният бранд на бавно, но сигурно губи позициите си – процес, който е започнал със смъртта на Коко Шанел. Именно Лагерфелд е човекът, заради който емблематичният бранд живее втори живот.

През 90-те години Карл Лагерфел започва паралелно с дизайнерската си работа да гради кариера като фотограф, което му позволява сам да заснема кампаниите на Chanel.

“Това, което обичам най-много в модата, е всяко едно ново начало”, казва легендарният Лагерфелд.

Ще го запомним с вечните тъмни очила, бялата коса, прибрана на опашка, черните кожени ръкавици, огромния му талант, страстта и изумителната му енергия.

Поклон!

Popular