Известният дизайнер Кензо Такада почина на 81 години

Дизайнерът, който запозна света с красотата на стила в Япония, вчера е напуснал този свят.

Кензо Такада, основателят на марката със смелите принтове, е починал след усложнения от COVID-19.

Говорител от негово име споделя, че японският моден дизайнер е бил болен от няколко седмици и е издъхнал в американска болница във Франция.

Роденият в Япония през 1939 година творец отишъл да преследва мечтите си в Париж, планирайки да остане само шест месеца, които прераснаха в 56 години. Там той успя да завладее модния свят и прекара последните си дни в столицата на модата, Париж.

Моделите на Kenzo повлияха дизайнерите от всички краища на планетата с ярките си смесици от принтове. Неговата напредничавост и готовност да експериментира преобрази източниците на вдъхновение на големите модни къщи и предизвика и останалите дизайнери да заложат на цветните модели.

“Модата не е за малкото – тя е за всички хора. Не трябва да бъде твърде сериозна”, казва той пред The New York Times през 1972 година.

Точно 50 години след представянето на първата му колекция, Кензо Такада можем да каже, че той постигна целта си и мотивира повече марки да направят творенията си достъпни за всички.

“Той си представяше нова цветна история, която да комбинира Изтока и Запада – неговата родна Япония и живота му в Париж”, казваше за него партньора му в лайфстайл марката K3.

Hero SliderPopular