Издъхна оперната прима Христина Ангелакова

Музикалният свят изгуби оперната прима Христина Ангелакова, която издъхна на 73-годишна възраст.

От семейството споделиха, че световноизвестният мецосопран е издъхнала след усложнения вследствие на ортопедична операция.

Ангелакова завършва средното си образование в Шумен, след което се премества в София и се записва в Националната музикална академия “Панчо Владигеров” в класа на професор Сима Иванова. След завършването си заминава за Италия, където записва специализация в академията “Санта Чечилия” в Рим. По-късно подписва тригодишен договор с операта La Scala, където са и първите й публични изяви. През 1973 година получава голямата награда на конкурса за оперни артисти в италианския град Тревизо. 2 години по-късно е първа в надпревара в Остенде, Белгия.

Печели редица престижни награди в световни конкурси, когато е поканена да се завърне в родината и да пее Софийската народна опера. Цели 23 години се изявява на най-престижната оперна сцена у нас, но паралелно не спира да гастролира по света. В периода 2001-2004 година е директор на Софийската опера, а от далечната 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия.