Исторически кадър: Кралицата и тримата принцове

Историческа снимка на четири поколения наследници – Елизабет II, принц Чарлз, принц Уилям и малкият Джордж позираха за кадър по случай 90-тия юбилей на Кралицата.

Семейният портрет ще бъде използван за направата на четири пощенски марки, които ще бъдат разпространени на рождения ден на кралицата на Великобритания, който е утре, 21-ви април. Кадърът е направен миналата година в Бъкингамския дворец. За първата си поява на пощенска марка малкият принц Джордж стои прав. Той обаче е поставен на четири блокчета, за да може да главата му да е горе-долу на нивото на това на останалите.

Още шест марки вече бяха отпечатани, като три от тях са фокусирани върху семейството на Елизабет II, а други три почитат ролята й на монарх. Кралският монетен двор пък пусна юбилейни монети от 5 лири, украсени с рози. Дизайнът е на известния художник и скулптор Кристофър Хобс.

Кралицата по традиция празнува два пъти рождения си ден – в деня, когато се е появила на бял свят, и в рамките на официална церемония през юни, честваща възкачването й на престола. Елизабет II става кралица, когато е на 25-годишна възраст и миналата година бе обявена за най-дълго властвалият монарх в британската история, след като подобри рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория – 63 години и 216 дни, от 1837 до 1901 г.

По повод юбилея на Елизабет II, принц Уилям заяви, че тя е “пример за поведение” за това какъв трябва да бъде един добър монарх. “Смятам, че задълженията на кралицата, нейната дейност, толерантност, отдадеността й на другите – всичко това е изключително важно за мен и то е един истински пример на поведение на един добър монарх”, коментира престолонаследникът.