Грета Тунберг е най-младата “Личност на годината”

Тази година на корицата на списание “Time” е тийнейджърката, чието име вече всеки познава – Грета Тунберг.

“Всичко започнало като типичния сюжет, познат на всеки родител – тийнейджър избухва в период на бунтарство”, така описва главният редактор на списание “Time” историята на Грета. Само че в нейния случай действието се развива по съвсем различен начин.

Първоначално като истински бунтар сам срещу системата, тогава 15-годишната Тунберг пропуска часовете в училище, за да протестира срещу неглижирането на темата за глобалното затопляне. Днес, малко повече от година след първия й протест, до нея стоят милиони хора от цял свят, който я подкрепят. Вече тя е номинирана за Нобелова награда, а от вчера е обявена и за “Личност на годината” на световното издание.

С това тя стана и най-младото лице в историята на списанието, което да държи тази титла.

Въпреки че мнението за нея по света все още е противоречиво, постиженията й са неоспорими. Благодарение на световното движение, което тя предизвика, множество политици от всяко кътче на планетата бяха принудени да вземат незабавни мерки.

В случай, че Грета Тунберг не ти харесва

Над 60 държави започнаха действия, за да достигнат нулев въглероден отпечатък до 2050 година. Дори Китай, където все още е най-силно замърсяването, промениха транспортните си средства и вече са собственици на близо 99% от електрическите автобуси в света.

Нейните последователи промениха и стандарта за изборите по света и най-вече в Америка. Вече политик, който не говори за екология и грижа за околната среда, не може да нарече себе си политик, а още по-недопустимо е да кандидатства за управляваща позиция.

Леонардо ДиКаприо: Историята ще ни съди за това, което правим в момента

Промяната, която тя предизвика, не само че ще остане в историята, но и идва точно на време. Според изчисления на специалистите, единственият шанс да спасим бъдещето на планетата, ще бъде, ако от 2020 година и нататък въглеродните емисии не започнат да спадат с по поне 7.6% на година. А ако обещанията, които бяха дадени в следствие от движението на Грета, се спазят, има голям шанс да успеем да постигнем тези цифри.