Аманда Сейфрид проговори открито за болестта си

Аманда Сейфрид е една от най-търсените млади звезди в Холивуд. Но не иска да заблуждава никого, че животът й е перфектен – затова проговаря открито за психическото заболяване, с което се бори от 19-годишна.

Актрисата споделя пред списание Allure за живота с компулсивно-обсесивно разстройство.

Заради заболяването, Аманда има проблеми с настроението и самочувствието си. Тя е взела решение да се поддържа с лекарства и няма намерение да се опитва да крие проблема си, или да спира терапията.

“Взимам Lexapro от 19 годишна, което прави 11 години. Не виждам смисъл да го спирам. На най-ниската възможна доза съм, така че рискът от това да спра лекарството не си струва” – напълно откровена е звездата от “Мамма Миа”.

“А и срещу какво да се боря? Стигмата на това да имаш нужда от помощно средство? Психическото заболяване е нещо, което хората слагат в различна категория от другите болести, което според мен не е редно. Да, не можеш да видиш психическото заболяване, защото то не е киста, например. Но е реално, така че щом можеш да го лекуваш, лекувай го.”


Аманда разказва и за това как първоначално е установила диагнозата си. “Заради обсесивно-компулсивното разстройство се бях превърнала в хипохондричка. Бях сигурна, че имам тумор в мозъка и оридох на скенер, от там лекарят ме препрати към психиатър. С напредването на годините, много от обсесивните ми мисли и чувства започват за избледняват. Осъзнаването на факта, че голяма част от тревогите ми нямат нищо общо с реално случващото се помага много.”

Заради болестта, Аманда има панически страх от шофиране по мостове и през тунели. Тя има фобия и от това домът и да не се подпали, затова в къщата й за гости няма печки, например. 30-годишната звезда страда и от внезапни пристъпи на ниско самочувствие.

Снимки: Allure