5 от най-големите филми на легендарния Жан-Пол Белмондо

Френският актьор, който завинаги остана в историята на киното, е починал вчера в Париж.

Днес цял свят тъгува за загубата на един от най-големите актьори, които предизвикаха истинска революция в света на киното. Тъжната новина за смъртта на Жан-Пол Белмондо разбираме от адвоката му, който разкрива, че напоследък актьорът е губил силите си.

“Угасна спокойно”, споделя адвокатът и уточнява, че Белмондо е починал във Франция.

С кариера, започнала още когато той е в двайсетте си години, Белмондо оставя след себе си огромно наследство от ленти, истински шедьоври на киното. За да го запомним така, както той би искал, припомняме пет от най-големите му филми, които всеки си заслужава да гледа:

“До последен дъх”

Звездата на Жан-Пол изгрява с филма от 1960 година. Под режисурата на Жан-Люк Годар сюжетът разказва за Мишел, дребен престъпник, преследван от парижката полиция. По време на бягството си от закона той среща красива американка, Патриша (Джийн Сибърг), и любовната история започва.

Лудият Пиеро

Още един от ранните иконични филми на Белмондо, този път редом до Ана Карина. История за една дива любов, която не търпи скучния живот в Париж, и поема на пътешествие към Средиземноморието.

“Леон Морен, свещеник”

Една от по-различните роли на Жан-Пол, който го показват като красивия джентълмен, който е и в реалния живот. Френският драматичен филм е заснет през 1961 година и въпреки че е един от първите 10 филма на актьора, той показва майсторството на играта му.

“Борсалино”

Филмът, който събра Жан-Пол Белмондо и Ален Делон. Сниман през 1969 г. в Марсилия, той успява да ни накара да се влюбим в чаровните, но опасни френско-италиански гангстери.

“Страх над града”

Френският криминален филм, който много ще запомнят с невероятната игра на Белмондо. В лентата екшън сцените не липсват, а всички от тях Белмондо извършва напълно самостоятелно.

Местата, вдъхновили едни от най-хубавите филми