“God Save the Queen” ще бъде променен след смъртта на кралицата

Смята се от мнозина за най-известният национален химн в света. Със сигурност е и най-старият. „God Save the Queen“ ще бъде променен след смъртта на кралицата и възкачването на трона на Чарлз.  Всъщност според традицията текстът се променя според пола на владетеля. Титлата се променя, разбира се, но също така и всички местоимения, които отсега нататък ще бъдат в мъжки род. Новият химн ще бъде „God Save the King“.

Вече седемдесет години кралицата е традиционно придружавана на всички официални поводи – независимо дали са институционални събития или спортни такива – от знамето на Великобритания и съответния музикален съпровод.

От „God Save the Queen“ до „God Save the King“

Както виждаме от видеата, обикалящи социалните мрежи в момента, хората, които се събират пред Бъкингамския дворец, веднага след тъжната новина за смъртта на Елизабет, пеят първо старата версия, за да се сбогуват с любимата кралица, а след това новата версия на химна, в чест на крал Чарлз.

Последният път, в който е изпълняван „God Save the King“, е бил през далечната 1951 г. Според доклади, това се е случило на приятелска футболна среща между Англия и Австрия, организирана в Лондон през ноември. По това време на трона е бил Джордж VI. Той си отива от този свят три месеца по-късно.

През следващите няколко дни, по повод публичното провъзгласяване на новия монарх, известният химн, написан между 1736 и 1740 г., ще се възроди отново. А с пряката линия на наследяване, предопределена от Уилям и Джордж, изглежда, че това няма да се промени още дълги години.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо крал Чарлз все още няма да носи корона?