Чарлз III продава любимите коне на кралица Елизабет II

Два дни преди да почине, кралица Елизабет изпита една от последните си големи радости благодарение на победата в конните състезания в Гудууд. Сега крал Чарлз III е на път да продаде любимите и много ценни състезателни коне на покойната си майка. В списъка му също така е и първият кон, с който кралицата спечели за първи път.

Според Daily Mail, монархът ще продаде на търг една трета от тридесет и седемте състезателни коня на кралица Елизабет от Tattersalls /една от най-големите аукционни къщи за коне в света/ през следващите дни. И купувачи със сигурност няма да липсват.

Това съобщи източник, близък до конните среди. Шейхове и членове на арабските кралски фамилии проявяват голям интерес за закупуване, тъй като „желаят да запазят връзката си с кралица Елизабет“.

Чарлз III няма да приключи до тук с промените

Не е изненадващо, че коронацията му ще продължи само час и ще бъде много по-малко помпозна спрямо предходни такива. През следващите няколко месеца новият монарх възнамерява да продаде и други коне: „Кралят няма същата страст към този спорт като майка си, но ще запази традицията на състезанията. Връзката между кралското семейство и индустрията за конни надбягвания ще продължи“, увери вътрешен човек от Бъкингамския дворец.

Друг източник е по-малко отпимистичен: „До три години кралската конюшня може да се превърне в музей. И би било наистина жалко.“

Кралица Елизабет изпитваше истинска преданост към конете

През голяма част от живота си тя се бе посветила на конните състезания. Но е факт, че Чарлз III не е толкова ентусиазиран от този тип хоби. И би искал да облекчи разходите на кралското семейство. Старата страст на майка му бе много скъпа и разходите не винаги са се компенсирали от наградите, спечелени от четириногите шампиони.

Миналата година бе и най-добрата, с цели 36 победителя, които спечелиха 590 000 британски лири от парични награди. Смята се, че през живота си кралица Елизабет е спечелила около £10 милиона от конни състезания. Независимо от това, понякога е била принудена да покрива прекалено високите разходи за поддържане на хобито си от собствения си джоб.

Този ход на Чарлз III не е абсолютна новост. Кралица Елизабет обикновено продаваше около седем коня годишно. Но прогнозата за продажби за този месец представлява доста по-голямо число спрямо средното за миналото. И очевидно други четириноги шампиони също ще трябва да напуснат кралските конюшни.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Първата монета с лика на крал Чарлз III