Жените трябва да спят един час повече от мъжете

От колко сън се нуждаем в зависимост от пола, възрастта и начина си на живот? Няколко интересни факта по темата ви предлагаме да научите от тази статия.

Ако вечер заспиваме за по-малко от пет минути, най-вероятно не си почиваме достатъчно.

Толкова бързо потъване в дрямка издава, че напоследък сме лишени от сън. Нормалното време за приспиване според учените е 10-15 минути.

Новороденото бебе в първата година от живота си лишава родителите си средно от 400-750 часа сън.

Световният рекорд по най-дълго време без сън е 18 дни, 21 часа и 40 минути. Отбелязан е по време на маратон върху люлеещи се столове. Човекът, отбелязал рекорда, е изпитал по време на безсънието си параноя, замъглено виждане, проблеми с паметта и концентрацията.

Ако прекарате 17 последователни часа без сън, това води до понижена ефективност, сравнима с 0.05 промила алкохол в кръвта.

Светлинката от електронния будилник на нощното шкафче е достатъчна да смути нормалния цикъл на съня, дори да не ви събуди напълно.

Ако в три последователни нощи не си доспивате, изпиването на три алкохолни питиета ще има върху организма ви ефекта на шест.

Тийнейджърите се нуждаят от 10 часа сън, точно както и малките деца. Най-бързо се наспиват възрастните над 65 години – за шест часа. За останалите хора, 8 часа на нощ се смята за оптималното време за сън.

Според някои изследвания, жените имат нужда от един час повече сън в сравнение с мъжете. Фактът, че не си наваксват този един час, може да е причина за това жените да са по-податливият на депресии пол.

Младите хора между 18 и 24 години страдат повече, ако не си доспят, в сравнение с по-възрастните от тях.

Според науката, един от факторите, които вредят най-много на добрия сън, е постоянният достъп до интернет.

Повечето от научните открития, свързани със съня, са направени едва през последните 25 години.