Здравословните ползи от ягодите

Освен че са безкрайно ароматни и вкусни, ягодите са източник на полезни вещества като витамин C и полифеноли.

Обикновено си представяме цитруси, когато говорим за естествени източници на витамин C. Ягодите обаче също имат високо съдържание на този укрепващ имунната система и тонизиращ организма витамин.

Ягодите са богати и на антиоксиданти от групата на полифенолите. Съдържат и високо количество фибри, незаменими за стомашно-чревния тракт.

Съдържат още калий и манган. И освен това са сравнително нискокалорични – 150 г ягоди съдържат около 50 калории.

Можете да ги хапвате натурални, добре охладени с малко мед. А ако сте в настроение да бъдете малко по-непослушни… е, имаме една специална рецепта за тези случаи!

Близалки с диня, ягоди и водка:

Необходими продукти:
4 ч.ч. диня, почистена от семките и нарязана на кубчета
1-2 ч.ч. ягоди, нарязани
сокът на 1-2 лайма
прясна мента
2 с.л. кафява захар
100 мл. водка

Как да го приготвите:
Сложете всички продукти, без ягодите, в блендер и пасирайте, докато не се получи гладка смес. Изсипете сместа във формичките и добавете към нея парченцата ягоди, плюс дървените пръчки. Ако нямате, можете да използвате и пластмасови лъжички за сладолед.

Оставете да стегнат във фризера поне една нощ, преди да ги сервирате на компанията.

В кои храни се съдържат най-важните витамини?