Внимание, родители! Таблетът е по-вреден и от телевизията

За голям процент от родителите на малки деца е абсолютно нормално да дадат на малчугана си да използва таблет или смартфон, когато му е скучно.

Изследванията показват, че повече от 40% от децата до 4-годишна възраст са използвали такъв тип технологично устройство, за да играят игри, да гледат клипчета и анимации или да използват друг тип приложения. Но дали това е безопасно? 
Досега знаем със сигурност, че гледането на телевизия има негативни влияния върху някои аспекти от развитието на малчуганите, сред които игрите, желанието за изследване на нови неща и взаимодействието с връстници, които полагат основите на трупането на знания и социалното развитие на по-късен етап в живота. Колкото повече време прекарват децата в гледане на телевизия, толкова по-вероятно е да развият проблеми с концентрацията по-късно.
Оказва се обаче, че таблетите могат да бъдат дори по-вредни. 
Учените подчертават, че малките деца поглеждат настрани от екрана на телевизора средно 150 пъти на час. Но приложенията за телефон са много по-ангажиращи вниманието му, заради тъчскрийна и факта, че мястото, където се развива действието е същото, което детето използва за направляване на самата игра. По този начин погледът на детето е фиксиран само и единствено върху екрана. Родителите сами споделят, че когато децата им използват таблет или смартфон изпадат в състояние, подобно на транс, в което не чуват и не забелязват нищо, случващо се около тях, докато устройството не бъде взето от ръцете им. Което обаче е последвано от протести и дори плач, тъй като малчуганът буквално се пристрастява, без да го разбирате. 

Просто лошо настроение или истинска депресия?

Много от игрите са създадени така, че да окуражават децата да продължават да играят, предлагайки им награди или отключвайки различни картинки с всяко следващо ниво. Това причинява увеличаване на нивата на допамин в тялото (хормонът, който ни кара да се чувстваме добре), точно както се чувства и пристрастеният към наркотици. 

В такъв случай, как се отразяват игрите за таблет на умственото развитие на децата? Ето какво знаят учените до момента. 
Когато малчуганите си играят с играчки, като например лего, те решават сами какво ще построят, как ще го направят и кога ще приключат играта. С приложението обаче, самата игра определя правилата, каква е целта ѝ и кога приключва. Това намалява възможността на детето да развива въображението си, да създава нови неща и да си представя други. Лекарите съветват да не прекалявате с времето, което отпускате на децата си да играят игри, поне докато не пораснат и мозъкът им не се развие достатъчно, точно както не трябва да се прекалява и с телевизията.
Страхът от липсата на смартфон бе обявен за фобия