Важни правила при използването на слънцезащита

Никога, никога, никога не пропускайте да защитите кожата си, когато сте на слънце!

Първо, имате нужда от качествен защитен продукт, съобразен с типа кожа. Но е също толкова важно да знаете и правилата за нанасяне. Къде, как, кога и колко от продукта трябва да сложим? Отговорите на тези въпроси могат да спасят здравето ви!

1. Има ли природна защита от вредното действие от слънцето?
Естественият UV филтър в клетките е пигментът меланин. Първият загар осигурява последваща защита – равна е на SPF 2.5, която е крайно недостатъчна. Клетките започват да синтезират нов меланин в течение на седмица. Следователно всеки ден, макар и в по-малка степен, те са подложени на увреждане.

2. Какво представлява правилото за 10 и половина бирени капачки?
Средностатистическата любителка на бронзов загар трябва да „излее“ на тялото си не по-малко от 1/3 от защитното средство или 9 бирени капачки (мерителна единица заради липсата на чаена лъжичка на плажа). При лицето е 1 и половина.

3. Защо носът изгаря по-силно?
Защитното средство не издържа дълго на мазна кожа. Затова нанасяйте специалния стик за чувствителни зони по-често. Допълнително може да напудрите носа с минерална пудра. Съдържащият се титаниев диоксид (един от най-известните минерални филтри) осигурява допълнителна защита.

Цялата статия четете на www.eva.bg.