Въглехидратите увеличават риска от рак?

Ако трябва да окачествим отношенията си с въглехидратите с официален статут, бихме сложили “сложно е”. И има защо!

Според нов анализ на 86 от най-популярните видове хляб и тестени изделия, някои добавки в преработените въглехидрати може да предизвикат рак. Като главен виновник е посочен калиевият бромат – съставка, която се съдържа в повечето преработени продукти, които се слагат в брашното.


Тази добавка е популярна в много търговски хлябове, защото тя заздравява тестото и намалява времето за печене на хляба, което е важно за големите промишлени пекарни. Въпреки че в Америка употребата на калиевия бромат е законна, много други страни по света, включително Европейският съюз, Канада, Бразилия, Южна Корея и Китай, са забранили използването му в храни, поради факта, че е заподозрян канцероген. Едно проучване в Япония свързва калиевия бромат с рака на щитовидната жлеза и бъбреците.



Рафинираните зърна в продукти, като бял хляб и хлебни изделия, бял ориз и бели бисквити, са нездравословни по редица причини. Рафинираните зърна са лишени от хранителната им стойност в процеса на рафиниране и са богат източник на прости въглехидрати, които се усвояват бързо от организма и са свързани с инсулиновата резистентност, с високото кръвно налягане и с увеличаването на риска от сърдечен удар с около 30%.

Но преди да зачеркнете въглехидратите, не забравяйте, че анализът на Environmental Working Group доказва, че става дума само за продукти, направени от бяло брашно. Добрите въглехидрати, идващи от зърнените храни, все още са наши “приятели” и с тях дори може да добавите години към живота си. Ако все още държите на преработени тестени храни и сладкишите, с които ежедневно си угаждате, крайно време е да размислите и да ги изключите от менюто си в полза на пълнозърнестите лакомства.

Вижте още:

Най-добрите въглехидрати за отслабване
7 вкусни закуски без въглехидрати
Какво трябва да знаете за въглехидратите