Тайната на красивата усмивка

Как да избегнете развалянето на зъбите и каква роля играе захарта?

Какво би могло да бъде по-хубаво от блестящата усмивка. На всички ни се иска да имаме красиви усмивки, но пък и да си похапваме сладичко понякога(по-честичко). Вероятно освен за излишните килограми, когато посягате към сладкото, се сещате и за здравите зъби, които пък допринасят за красива усмивка.


След години изследвания експертите достигнаха до заключението, че връзката между кариесите и захарта не е толкова проста, нито пък е еднозначна. Това от своя страна ги доближи до теорията, че захарите(и въглехидратите изобщо) не е единствената причина за развалянето на зъбите.


Ето до какви заключения достигнаха най-новите изследвания:

1. Всяка храна или напитка, съдържаща въглехидрати като захар и нишесте, може да играе роля в появата на кариеси, но основният фактор е липсата на дентален контрол и слаба орална хигиена.

2. Времето, в което дъвчем храна със съдържание на захар, тоест времето на престой на захарта в устата, както и честотата на консумацията, са два от най-важните фактори, които влияят на развалянето на зъбите.

Това, което ядете, има значение.

По възможност не яжте въглехидрати, пийте ги.


По-вероятно е въглехидратите от храните да увредят зъбите, отколкото тези от напитките, защото остават по-дълго в устата и “залепват” по зъбите.
Захарите, съдържащите се в напитките, имат по-кратък контакт със зъбите.

А най-добрият вариант са храните и напитките, които са с по-ниско съдържание на захари.

Мерим си температурата с телефона
Редовни разходки и повече сън пазят от рак на гърдата
Кафето намалява риска от рак
Полезните свойства на орехите