Тънка коса, дебел корем и още ефекти от пушенето

Ефект развалени зъби

Кой не иска искрящо бели, здрави зъби? Забрави за тази мечта. Всяка цигара те приближава към пожълтели, с нездрав вид зъби. Отново си говорим за ефекта от никотина.

Към разходите за цигари прибави и разходите за избелване на зъбите – няма друг начин да имаш хубава, бяла усмивка, ако не спреш да пушиш.
Пушенето също така създава риск от всякакви дентални проблеми. Пушачите са по-податливи на изтъняване на венците и образуване на “джобове”, което е предпоставка за по-лесна загуба на зъби.

Жълти пръсти

Никотинът прави не само зъбите ти жълти, но и пръстите и ноктите. Лаковете няма да те спасят от съсипване на хубавия вид на ноктите ти. Вместо да се оглеждаш за процедури с лимонов сок и така нататък, по-лесно би било да откажеш цигарите.

Тънка коса

Ако бръчките, пожълтелите нокти и зъби не са ти достатъчни, прибави към уравнението и изтъняването на косата. Експертите смятат, че токсичните съставки в цигарите причиняват щети на ДНК-то на фоликулите на косъма и генерират свободни радикали, които вредят на клетката. 

Звучи неприятно. А крайният резултат е, че пушачите имат по-тънка коса, която побелява по-бързо от тази на пушачите.
При мъжете, например, е доказано, че е два пъти по-вероятно пушачите да оплешивеят, за разлика от непушачите.

Отпуснат корем

Цигарите потискат апетита и често пушачите са с по-ниско тегло от непушачите. Проучване обаче показва, че пушачите трупат дълбоки мастни”възглавнички” около органите, особено в средната част на тялото, като увеличават риска от различни заболявания, например диабет.

Виж още от Здраве:
Сексът като лекарство (Да си припомним колко е полезен!)
Тайните на билките: изпитани рецепти за природолечение
Как да живеем по-дълго?

Виж още:
3 лесни съвета за почистване на козметичното чекмедже
Грешките при използването на спиралата