Симптоми на рак на гърдата, които много жени пренебрегват

Първите симптоми на рак на гърдата невинаги са бучка, която можем да напипаме.

Много жени си представят с ужас как напипват твърдо образувание, което може да се окаже злокачествено.

Важно е обаче да знаем, че първите симптоми на злокачествен процес могат да бъдат различни. Невинаги първо напипване мещо твърдо в гърдата – понякога подутите лимфни възли под мишниците могат да бъдат сигнал.

Всяка рязка промяна във вида и текстурата на кожата на гърдите е повод да потърсим съвет от лекар. Това може да бъде удебеляване, неравност, хлътване навътре, зачервяване, сърбеж. Може да бъде усещане – за изведнъж повишена чувствителност.

Храните, които могат да ни предпазят от рак

Наблюдавайте също така зърната на гърдите. Промяна във формата, цвета или чувствителността им е повод да ви прегледа лекарят ви. Също така, потърсете помощ ако зърното, което до този момент е било навън, започне да хлътва навътре.

Какъвто и симптом да забележите, важното е да се обърнете към личния си лекар веднага, но без да изпадате в паника. Всеки един от тези симптоми може да се окаже и нещо напълно безобидно.

Преглеждайте редовно сами гърдите си – както на външен вид, така и чрез внимателно опипване. Не пропускайте и редовния си годишен преглед. Понякога, ако имате фамилна обремененост, може да ви посъветвате да го правите и на всеки 6 месеца.

Солариумът е толкова вреден, колкото и цигарите