Не можем да живеем без шоколад!

Шоколадът е храната, която мнозина свързват с щастието. Въпреки това, често се смята, че трябва да се елиминира, за да водим здравословен начин на живот. Напротив, можем да изградим дълъг списък от ползи за тялото ни, до които води хапването на тъмен шоколад.

Шоколадът поддържа настроението!

Всеки знае, че шоколадът стимулира позитивното настроение. Подбирайки правилното качество и количество, той може да изпълнява функцията на естествен антидепресант. Особено полезен е при жени в менопауза, за да противодейства на промените в настроението, които настъпват. Препоръчваме го вечер дори в комбинация с мляко. Възползвайте се от момент за себе си и се поглезете с любимото изкушение!

Снимка: Unsplash.com

Шоколадът подпомага бактериалната флора!

Изненада! Шоколадът е един от факторите, които влияят върху състава на бактериалната флора. Многобройни аромати и химични съединения се получават от ферментацията на какаовите зърна, благодарение на действието на различни микроорганизми, млечнокисели бактерии и бифидобактерии. Те се считат за основните съединения с противогъбична и хипохолестеролна активност. Също така, те се явяват активатори на синтеза на късоверижните мастни киселини.

Любимият шоколад укрепва имунната система!

Какаото, съдържащо се в черния шоколад, е в състояние да модулира положително имунната система, благодарение на своя противовъзпалителен ефект. Известно е, че какаото, включено в ограничени дози в диетата, има положителен ефект върху хроничните възпаления, позволявайки намалена честота на заболявания като например атеросклероза и дегенеративни заболявания.

Шоколадът е полезен за сърцето!

Черният шоколад е богат на антиоксиданти, които могат да предпазят кръвоносните съдове и следователно имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Количествено, този защитен ефект се демонстрира, ако консумираме между 20 и 50 грама черен шоколад на ден. Приемането на малки дози позволява да се намали кръвното налягане и да се снижат окислителните увреждания при тези от Вас с висок холестерол.

Снимка: Unsplash.com

Нека обърнем внимание на вида шоколад и дозите, които хапваме

Основната съставка за всеки шоколад е една и съща. Това са какаовите зърна. Към тях се добавят какао, захар, мляко, пловоде, ядки и т.н. Тъмният шоколад, поне 70%, със сигурност е най-добрият за хапване. Да, факт е, но все пак трябва да се следи и количеството, което консумираме. Правилното количество трябва да бъде около 30-40 грама на ден. Интересно, нали така?

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кулинарен уикенд – шоколадов фъдж за три минути с три съставки