Признаците на хормoнален дисбаланс при жените

Хормоналните нарушения са чест проблем при жените, макар че често симптомите са неясни.

Трябва да се знае, че нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни от тези в сърдечно-съдовата например, защото водят до последствия като диабет, отслабване на зрението и безплодие. Затова не бива при различни видове дискомфорт да се успокояваме, че “всичко е на хормонална основа” – сякаш това прави проблема съвсем безобиден. Забележите ли един или повече от симптомите за хормонално нарушение, посетете лекаря си и си направете нужните изследвания.

Самите симптоми често са неясни – от навеждащи на съвсем други заболявaния до незначителни, които се приемат просто за козметичен дефект (например по-засилено окосмяване или пъпки). Затова в повечето случаи жените търсят или неправилните специалисти или изобщо не обръщат внимание на промените в организма си. А това води до задълбочаване и затруднено лечение на проблема. Важно е да знаем, кои признаци навеждат на хормонално нарушение и да реагираме на време.

Обикновено свързваме хормоналният дисбаланс с работата на яйчниците, но те не са нито единствените, нито най-важните ендокринни органи. Най-голямо влияние върху здравето ни имат хипофизата и хипоталамуса. Те са разположени в главният мозък и управляват останалите органи от ендокринната система: щитовидната, надбъбречната жлеза и яйчниците. Ендокринен орган е и мастната тъкан, затова както наднорменото тегло, така и прекалено ниските килограми обикновено водят до хормонални нарушения.

Знаците, че може би имате хормонален проблем

Рязко отслабване при добър апетит. Може да прикрива повишена функция на щитовидната жлеза. В този случай отслабването обикновено е съпроводено и от други симптоми, наглед незначителни, но които навързват пъзела – безпричинно сърцебиене, обилно изпотяване (хиперхидроза), раздразнителност, внезапни промени на настроението и нарушения на съня.

Всички тези симптоми може да ги отдадем и на ежедневният стрес, но прогресирането на нарушението не е никак безобидно и често води до безплодие.

Напълняване без промяна в начина на живот и хранене.
Необяснимото покачване на килограми съпровожда много ендокринни нарушения. Ако е съпроводено със сухота на кожата, постоянна сънливост и умора, падане и чупливост на косата, то може да се предположи понижение на функцията на щитовидната жлеза.

Необичайно окосмяване по лицето и тялото почти винаги свидетелства за нарушение в работата на половите жлези. Този симптом е сигнал, че в женското тяло се изработва повече тестостерон от необходимото, които от своя страна потиска овулацията, а от там води до безплодие. Други признаци на този хормонален дисбаналс е мазната кожа и коса, акнето в зряла възраст, нередовната менструация.

Бързо отслабване на зрението
може да се дължи на аденом (доброкачествен тумор) на хипофизата, особено ако е придружено с упорито главоболие и изтичане на секрет от млечните жлези, заради повишеното производство на хормона пролактин.

Кожният сърбеж е един от симптомите на повишена кръвна захар и може да бъде ранен признак на диабет. Обикновено е най-силен в областта на гинеталиите, което кара жените да се обръщат към гинеколог, а това забавя откриването на проблема. Характерна е също постоянната жажда, сухота в устата, често и обилно уриниране.

Всяко отклонение от нормите е повод да посетите ендокринолог, които ще ви назначи допълнителни изследвания и подходящо лечение.

Редовни разходки и повече сън пазят от рак на гърдата
Разкриха връзката между пълнолунието и безсънието
Достъпните трикове за красота на известните
Красива детска стая с малко пари