Пристрастени ли сте към захарта?

Ново изследване показва, че храните с висок гликемичен индекс (например бял хляб, картофи, царевица, сладкиши), могат да провокират още по-голям апетит и да повлияят на частите в мозъка, които отговарят за пристрастеността. 

В изследването на доктор Дейвид Лудвиг, директор на Центъра към фондацията за контролиране на затлъстяването, са участвали 12 души с наднормено тегло. На всеки от тях били раздадени по два млечни шейка – единият подсладен с въглехидрати с висок гликемичен индекс (например бяла захар), а другият – с такива с нисък индекс. 
Хората, които изпили първия шейк, изпитали остра промяна в нивата на кръвната захар, което водело до вероятно преяждане при следващото хранене. Тоест, ако постоянно залъгваме глада си със сладки изкушения, има по-голяма вероятност да преяждаме с основните ястия. 
Но най-интересната част от изследването е тази: голямата промяна в нивата на кръвната захар задейства частта в мозъка, която учените свързват със зависимостите. Това води до извода, че всъщност наистина можем да се пристрастим към захарта.