Пикантните храни помагат да живеем по-дълго

Добра новина, почитатели на лютото!

Към ползите от яденето на пикантни храни вече можете да добавите и още една, а именно – по-дълъг живот. В допълнение към подобряването на метаболизма, циркулацията на кръвта и нормализирането на кръвното налягане, учените са открили, че хапването на повече люто може да бъде свързано и с намаляването на риска от някои популярни болести. 
В ново проучване, продължило от 2004 до 2014, учените изследвали над 200 000 жени и приблизително толкова мъже, като основен предмет на заинтересованост за тях била консумацията на люти храни и болестите, от които участниците боледували през тези десет години. 
Резултатите показали, че тази част от хората, които отбелязали, че хапват пикантно поне веднъж седмично, показали 10% по-нисък риск на заболяемост от някои от най-популярните болести: различен тип рак, болести на сърцето и на дихателните пътища. Процентът бил още по-висок при хората, които си позволявали люто по няколко пъти в седмицата. 

През годините лютите храни са се доказали като безценен съюзник в борбата с наднорменото тегло, основно благодарение на съставката капсацин. Благодарение на нея, метаболизмът се ускорява а тялото ни гори повече калории от обикновено. Веществото повишава телесната температура и сърдечната честота. Така хората, които ядат лютива храна, по-рядко имат наднормено тегло, сравнено с другите. 

Лютото освен това е полезно и за сърцето. Консумацията на пикантни храни се асоциира с ниски нива на лошия холестерол и засилен имунитет към възпалителни заболявания. Последните се смятат за рисков фактор за сърцето. Учените привеждат като аргумент, че в регионите, където националната кухня е по-пикантна, като Индия и Мексико например, процентът на засегнатите от инфаркт и инсулт е по-нисък.

Отново капсацинът може и да ни предпази от язва. Съставката убива бактерията, причиняваща язва на стомаха – H. Pylori. Съответно лютото е добра превенция срещу язва, което е в разрез със съществуващата теория за лечение на заболяването. Същата съставка е виновна и за засиления имунитет към възпалителни заболявания. Капсацинът ни кара да се потим повече, което облекчава тялото ни, когато сме болни и дори отпушва носа.