Какво да консумираме вместо паста и хляб?

Когато става дума за диети, първото нещо, за което се сещаме е премахването или намаляването на въглехидратите. Сякаш те са единствените, които определят нашата фигура, а не цялостния ни начин на живот.

Погрешното вярване ни изправя пред въпрос, на който е важно да си отговорим – Какво да консумираме вместо паста и хляб, за да постигнем така желаните цели?

Нека си признаем, въглехидратите, както и всички макронутриенти, които се усвояват с храната са не само полезни за правилното функциониране на тялото ни, но са и незаменими. В правилните количества, те не трябва да липсват през целия ни ден, дори и да спазваме диета.

Фотография: Unsplash.com

Ето защо е важно да знаем как да ги заменим правилно и какво да ядем вместо любимите ни паста и хляб

Както вече казахме, основната мотивация, водеща до премахването на въглехидратите от ежедневната ни диета, е желанието да свалим няколко излишни килограма, натрупани с времето. И какво е първото нещо, което свързваме с въглехидратите? Очевидно тестените изделия и хляба – основни храни на средиземноморската диета, но и сред най-зле третираните, когато става въпрос за диети и отслабване.

Именно с хляба и тестото се свързва натрупването на излишно тегло и коремни мазнини, без да се отчита, че тези храни са скромен източник на калории. Само неправилното количество би могло да създаде проблеми. Ако всъщност консумираме твърде много тестени изделия или хляб и приемаме повече калории, отколкото губим, очевидно е, че тялото ни ще има тенденция да натрупва килограмите.

Фотография: Unsplash.com

Нашата физическа форма не зависи от въглехидратите и храните, които ги съдържат

Нашата мечтана блестяща форма зависи единствено от консумацията им. Тя трябва да бъде балансирана и никога прекомерна. Истината е, че диетата без тестени изделия и хляб, може да доведе до много тежки хранителни дисбаланси.

Зърнените култури и въглехидратите носят на тялото определено количество калории, основен източник на енергия за тялото. Именно те са отговорни за 45-60% от дневния прием на калории, поради което е важно да присъстват в ежедневието ни.

Елиминирането на пастата и хляба много често се случва и когато страдаме от непоносимост към глутен. Затова пък могат да бъдат заменени от приема на друг вид храни като ориз, царевица или амарант.

Какво да консумираме вместо паста и и хляб?

Както знаем, традиционната паста се прави от грис, от твърда пшеница. Днес може да се намери в много различни версии, също толкова добри и здравословни като пълнозърнеста паста. Тя също е отличен заместител, защото е богата на фибри. Стандартната паста може да се замени още и от оризова паста, соева юфка, паста от елда, както и такава от нахут, леща, боб, амарант, просо и т.н.

Фотография: Unsplash.com

Същото важи и за хляба. Под хляб имаме предвид дори хлебни пръчици, крекери и други подобни. Храната, която най-често се използва за негов заместител, несъмнено са оризовите или царевичните питки – засищащи и без мая. Точно поради тази причина те не причиняват класическото подуване на корема, от което мнозина страдат.

Постигнем ли нужния баланс в хранителния си режим, ще постигнем и така мечтаната пефекрна фигура. Не е невъзможно!

Фотография: Unsplash.com