Овесените ядки – една от най-полезните храни в света

Само една чаша е напълно достатъчна, за да ви предпази от нежелани болести. 

Всяко дете предпочита палачинки или гофрети пред овесената каша. За съжаление повечето деца и родители не знаят колко полезна е тя.

Понижават холестерола

Овесените ядки са богат източник на фибри, които спомагат абсорбирането на т. нар. “лош” холестерол в тялото. Чаша и половина овесена каша е напълно достатъчно за понижаването му. Такива фибри може да намерите също и в ябълките, крушите, сливите и ечемика. 

Намаляват риска от появата на високо кръвно 

Отново благодарение на фибрите, които са съдържат, овесените ядки влияе здравословно на сърдечно-съдовата система. Това е особено важно при жените в постменопауза, при които често срещан симптом е появата на високо кръвно. Те трябва да приемат по 6 пъти седмично от тези фибри. Проучване показва, че приемът на овесени ядки при мъжете също влияе благоприятно на кръвното налягане. 

Съдържат силно количество антиоксиданти

Овесените ядки съдържат антиоксидантни съставки – авенантрамиди, които пречат на свободните радикали да атакуват “добрия” холестерол. По този начин те предпазват сърцето от възможността за сърдечносъдови болести.

Предпазват артериите от втвърдяване  

Авенантрамидите не само защитават от сърдечносъдови заболявания, но и предпазва артериите от т.нар. втвърдяване. Тези антиоксиданти предотвратяват образуването на нежелани молекули по стените на артериите. При редовен прием при жени в менопауза предотвратяват възможността от появата на атеросклероза. 
В комбинация с витамин С, овесените ядки подобряват действието на сърдечносъдовата система. Затова може да ги комбинирате с всякакви цитрусови плодове. 

Закуска в чаша за по-бърз метаболизъм

Предпазват от рак на гърдата

Проучване показва, че жените, които консумират овесени ядки имат по-малък шанс да се разболеят от рак на гърдата. Благодарение на полезните си съставки, те предпазват организма. Доказано е, че жените преди менопауза, които консумират овесени ядки и фибри, са намалили риска от появата на болестта с 41%.
Още на стр. ii