Още 6 вредни ефекта от газираните напитки

Повечето от нас обичат в летните горещи дни да утоляват жаждата си със студени газирани напитки. Ето обаче нови 6 причини да ограничим навика си. 

Газираните напитки са вкусни, но доста вредни. В тях се съдържа огромно количество захар, което вреди на организма ни и действа отрицателно на нивото на инсулин в кръвта ни. 
Ето няколко мнения на учени относно вредата от употребата на газирани напитки: 
1. Изследователи в Дания са открили, че редовното пиене на газирано води до натрупване на мазнини в областта на черния дроб и скелетните мускули. Това може да доведе до инсулинова резистентност и диабет. Хората, които консумират такъв тип напитки имат 11 пъти по-голямо ниво на холестерол в организма си, в сравнение с тези, които не употребяват подсладените напитки. 
2. Учени от университета в Тексас Health Science Center наблюдавали 475 човека в продължение на 10 години. Те установили, че хората, които пият по една диетична газирана напитка на ден имат 70%-но нарастване на талията си, а тези, които консумирали по две газирани напитки на ден- 500%-но покачване. 
3. Напитката Mountain Dew съдържа два пъти повече кофеин от останалите безалкохолни напитки. Съдържа и химикали, като така нареченото бронирано растително масло или BVO, който се използва като “забавител” на горенето на пластмаси. Известно е още, че това вещество причинява загуба на паметта и нервни разстройства, ако се консумира в големи количества. Проблеми, до които може да доведе при прекомерна употреба, са надебеляване, безплодие и сърдечни увреждания. Еквивалент на тази напитка е Спрайтът. 
 
4. Оцветяването на газираните напитки се получава благодарение на вредни химикали. Учените в Калифорния са направили списък с 65 химикала, които причиняват рак и се съдържат в много от подсладените напитки. Само 16 микрограма на ден са заплаха за разболяването от рак. А в диетичната кола се съдържат 200 микрограма на половин литър. 
5. Колата съдържа фосфати и фосфорна киселина, която удължава срокът и на годност. Въпреки че фосфорната киселина се съдържа и продукти като месо, мляко и ядки, твърде голямото количество й може да доведе до проблеми. Например сърдечни и бъбречни заболявания, загуба на мускулна маса и остеопороза, а проучване показа, че води и до преждевременно стареене. 
6. Не само газираната напитка ни вреди, но и опаковката й. Почти всички такива напитки имат и алуминиеви кутийки, така наречените кенчета. Химикалите, от които са изградени тези кутийки са вредни за човешкия организъм и водят до различни проблеми. От безплодие до затлъстяване и диабет, и дори някои форми на рак на половите органи. 
Чудите се с какво да ги замените? Вода с лимон, фреш и айрян са страхотни и освежаващи напитки за лятото. 
5 начина да не качите килограми през уикенда
4 идеи за лесни и засищащи закуски
Хайде да изгорим още малко калории!
Най-здравословните съставки за всяко домашно смути