Невероятните свойства на нара

Нарът е един от най-полезните плодове. Освен че има невероятни антиоксидантни свойства, той ни помага да имаме плосък корем и забавя стареенето на кожата.


Няма как да не сте изкушени от красиво изглеждащите нарове, които вече има на всяка сергия за плодове. Харесва ни да украсяваме с тях масата си, а малките сочни червени зрънца с леко кисел вкус са толкова освежаващи. Но освен това, нарът има страхотни ползи за здравето ни. Не се лишавайте от него!

С какво е полезен:


Редовната консумиране на сок от нар предотвратява натрупването на мазнини в областта на талията и корема. До този извод са стигнали специалисти от Единбург. Ако всеки ден изпиваме по една чаша сок от нар, след месец, без дори да сме променяли нещо друго в менюто си, ще сме стопили мазнините по талията се, според IndianExpress.

Учените са направили експеримент с жени на възраст между 30 и 40 години. Освен намаляване на теглото при тях било било отчетено и понижаване на кръвното налягане и нормализация на сърдечния ритъм.

Стомашни разстройства. Високо количество на дъбилни вещества се наблюдава в кората на нара, като тя може да бъде изсушена и от нея да се приготви чай, който успешно лекува стомашни разстройства.



Диабет. Прясно изцеденият сок от нар е изключително ароматна и освежаваща напитка,която утолява жаждата, а този от киселите сортове е подходяща напитка за диабетици.

Антиоксидант. Идеален е за кожата- има ярко изразени козметични свойства. Научни изследвания показват, че нарът е един от най-ефективните естествени антиоксиданти, предотвратяващи стареенето на кожата.

Настинки
. Помага още срещу висока температура, ангина, кашлица.

Пневмонии и анемии.
Може да се включи в комплекса от лечебни средства при пневмония, анемии.

Вътрешни паразити.
Народната медицина го препоръчва и против паразити от типа на тенията.

Спазмолитик. Съвременната наука потвърждава спазмолитичното и противовъзпалително действие на екстрактите от нар. За лечебни цели се използват кори от дървото, цветове и плодове, които узряват през есента.

Антибактериално действие.
Запарката от нар потиска грам-положителните бактерии, а полифенолите от кората спират размножаването на дизентерийните пръчици.

Сърдечносъдови заболявания. Високото съдържание на полифеноли е добра профилактика срещу сърдечносъдови заболявания.

Pаболявания на простатата. Действа благоприятно на състоянието на простатата при мъжете.

Източник: hospital.bg