Най-здравословните съставки за всяко домашно смути

Вкусните плодови смутита стават здравословни, ако добавите към тях тези няколко съставки.

Колкото и да обичаме сладките, богати на вкус и аромат смутита, препоръчваме ви да добавите и шепа здраве към тях.

Ето кои са съставките, които ще направят напитката още по-полезни.

Спирулина

Синьо-зелените водорасли са богати на витамин B, бета-каротен, витамин E, магнезий, цинк, мед, желязо и селен, а 70% от съдържанието им са аминокиселини. Само половин до една чаена лъжица спирулина в смутито ще ви даде така ценните за организма вещества. И не се притеснявайте, че е водорасло – мекият тревист вкус изчезва сред сладостта на плодовете.

Годжи бери

Тези малки червени плодчета с леко сладък и тръпчив вкус са богати на фибри и антиоксиданти като витамин А и C. Преди да ги пуснете в блендера, накиснете ги в топла или гореща вода, за да са по-лесни за смилане. А пък смутито ще придобие и приятен розово-оранжев оттенък.

Семена от чиа

Новото любимо попълнение в света на хранителните добавки и има защо – съдържат така полезните омега-3 мастни киселини, а и запълват стомаха и създават усещане за ситост. Лесно абсорбират вода и набъбват и в стомаха. Ако ги накиснете за 10-15 минути преди да ги смелите, ще имате гъсто смути, които наистина ще ви засити.

Какао на прах или счукани какаови зърна

Богатият шоколадов вкус ще постигнете, като добавите в напитката сурово какао на прах или счукани какаови зърна, пълни с антиоксиданти, които противодействат на свободните радикали.

Семена от салба

От същото семейство като чиата, само една чаена лъжичка салба в смутито ще ви набави около три грама омега-3 мастни киселини, което действа отлично на когнитивните способности, кръвообращението и здравето на кожата.

Пшеничена трева

Една или две чаени лъжички пшенични стръкове, стрити на прах, добавят в смутито ви фибри, протеини, витамини A, C, E и B, хлорофил. Когато купувате пшенична трева на прах, внимавайте да е в кафяви буркани, вместо в пластмасови опаковки, защото е чувствителна на окисляване и ще загуби свойствата си, ако е изложена на светлина и въздух.

Ленено семе

Богато на мастни киселини и фибри, лененото семе ще ви помогне да избегнете пиковете в нивото на кръвната захар. Не се лъжете да си купувате смляно семе, защото то губи свойствата си, ако не се консумира прясно смляно. А на смутито ви ще придаде лек вкус на ядки.

Кокосова вода

Естествена сладост на смутито ще постигнете,ако добавите кокосова вода. Леко сладкият ѝ вкус е страхотен заместителна захарните сокове.

Алое вера

Добрепознати са ни безбройните ползи от сока на това растение. То еалкализатор, който успокоява и лекува, подобрява храносмилателнатасистема и хидратира кожата. В смутито добавете само гел от алое вера.

Снимки: Pinterest

Горещите цветове в педикюра
Две сладоледени рецепти, които трябва да опитате!
Обемна и секси лятна прическа: вълни в косите